Vilson: SAD će nastaviti da sprovode istu politiku prema Zapadnom Balkanu

Izvor: Blic, 01.Feb.2017, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vilson: SAD će nastaviti da sprovode istu politiku prema Zapadnom Balkanu

Potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson veruje da će nova američka administracija voditi istu politiku prema Zapadnom Balkanu i da će nastaviti da pruža podršku dijalogu između Beograda i Prištine.

Vilson je novinarima posle sastanka sa direktorkom Centra za evroatlantske studije Jelenom Milić, predstavnicima civilnog društva, medija i akademske zajednic,e kazao da postoje osnovni, postojani pravci američke politike.

On je rekao da nema sumnje da će Trampova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << administracija promeniti nešto u spoljnoj politici, ali da što se tiče regiona Zapadnog Balkana, misli da će politika ostati ista.

- “Mislim da će Amerika nastaviti da pruža podršku konstruktivnim razgovorima između Beograda i Pristine u cilju daljeg pomirenja i da neće biti neke krupne promene u tom smislu - rekao je Vilson.

On je dodao da će SAD nastaviti da budu posvećene stabilnosti na Kosovu u bezbednosnom smislu.

- “Što se tiče preuvelicanih očkivanja da će doći do nekog fundamentalnog zaokreta politike prema Kosovu, mislim da to nije u planu - dodao je on.

Komentarišući izjave Donalda Trampa da je NATO zastarela organizacija, Vilson je rekao da to nije značilo da Amerika neće poštovati svoje bezbednosne obaveze, ili da će izaći iz NATO-a.

“On zapravo želi još čvršći savez”, prokomentarisao je Vilson, navodeći da ono sto je trenutno u toku, nije preispitivanje američke posvećenosti Alijansi, već iskren razgovor o tome zašto se saveznici, ukoliko imaju bezbednosne brige, ne obavežu da ulažu vise u odbranu.

Tramp, kako je rekao, zapravo želi da partneri pravedno doprinesu ostvarivanju zajedničkih ciljeva kada je reč o saradnji u oblasti borbe protiv terorizma, razmeni obaveštajnih podataka i kontroli sopstvenih granica.

On takođe kaže da Trampova izjava predstavlja izazov za NATO da se ozbiljno pozabavi tim pitanjima.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vilson: SAD će nastaviti da pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine

Izvor: RTS, 01.Feb.2017

Potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson veruje da će nova američka administracija voditi istu politiku prema Zapadnom Balkanu i da će nastaviti da pruža podršku dijalogu između Beograda i Prištine. . Dejmon Vilson...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.