Vijetnam može da postane glavni partner Rusije

Izvor: Vostok.rs, 13.Maj.2013, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vijetnam može da postane glavni partner Rusije

13.05.2013. -

U toku započete posete Moskvi premijera Vijatnama Nguen Tan Zunga u centru pažnje biće perspektive trgovinsko-ekonomske i investicione saradnje. Osim toga Rusija i Vijentam aktivno sarađuju u vojno-tehničkoj sferi.

Jedan od pravaca vojno-tehničke saradnje dve zemlje jeste priprema kadrova za ratnu mornaricu Vijetnama. Rusija sada gradi najnoviji digitalni trening centar. Na njegovoj bazi će prolaziti obuku posade za dizel podmornice Varšavjanka, koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Vijetnam kupio od Rusije. Centar se otvara u gradu Kamrani, gde se nalazi baza vijentnamske ratne mornarice. Imitator podmornica i trenažeri precizno ponavljaju realna radna mesta svih članova posade. A jedinstvena oprema omogućava da se prenese autentična situacija na moru: oluja, ljuljanje, iskrivljenje podmornice prilikom zaranjanja i isplivavanja. Na trenažeru se uvežbava i borba za preživljavanje. Podmorničari, na primer, uče da gase požar. Kako govori potpredsednik amademije geopolitičkih problema Konstantin Sivkov:

- Trenažeri omogućavaju da se bez korišćenja borbene tehnike imitiraju sve moguće havarijske situacije, uvežbavaju dejstva ličnog sastava podmornice. Trenažer đtedi gorivo, resurs brodskih mehanizama, resurse drugih elemenata broda. Na kraju ušteda prilikom korišćenja skače od 5 do 15 puta.

U poslednje vreme Vijetnam aktivno realizuje program razvoja i modernizacije vojno-pomorskih snaga. Jedan od uzroka toga jeste postojanje protivrečnosti sa susedima, između ostalog sa Kinom, ističe vojni analitičar Nove gazete Pavel Feljhenhauer.

- Tamo postoje teritorijalni sporovi oko pripadnosti niza ostrva u aktatorijumu Južnog kineskog mora. zato se kupuje uglavnom pomorsko naoružanje, borbeni brodovi, avijacija, podmornice. Kinezima se to ne dopada previše, zato što je Kina takođe ozbiljan klijent i kupuje rusku borbenu tehniku i delove, mada, verovatno, ne tako mnogo kao 90-ih i početkom 2000-ih. Kina je bila glavni kupac ruskog naoružanja.

Za čuvanje pomorskih granica i za borbu protiv piraterije Vijentam je već kupio od Rusije 6 podmornica klase Varšavjanka, 12 raketnih čamaca Munja, 4 fregate tipa Gepard. Uskoro Vijetnam može da postane za Rusiju partner broj jedan u sferi vojno-tehničke saradnje među zemljama Jugoistočne Azije, govori vojni analitičar lista Komsomoljska pravda Viktor Baranec:

- U poslednje vreme Vijentam ispoljava neverovatnu aktivnost u kupovini ruskog naoružanja. Vijetnamcima se dopadaju ruski lovci, posebno im se dopadaju protivavionski raketni sistemi, oni su već obratili pažnju na S-400. Oni su u prvim redovima onih koji se bore za najnoviji pritivavionski raketno-topovski kompleks Pancir koji nema premca u svetu.

Do kraja godine Rusija će predati Vijetnamu najnoviji trening centar. Po ocenama eksperata, portfelj vijatnamskih oružanih ugovora će samo rasti. 2010. godine on je izneo 4,5 milijardi dolara. Važan pravac vojno-tehničke saradnje dve zemlje ostaje modernizacija ranije kupljenog sovjetskog i ruskog naoružanja.

Oleg Nehaj,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.