Izvor: B92, 20.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vijesti: Mandić državljanin Srbije

Podgorica -- Biznismen Momčilo Mandić je državljanin Srbije od februara 2003. godine, piše podgorički list "Vijesti".

Pozivajući se na sopstveni uvid u odgovarajuća dokumenta, list navodi da Mandić nije crnogorski državljanin i da je, u trenutku hapšenja u Budvi i izručenja bosanskim vlastima pre dva dana, on bio državljanin Srbije. Iz knjige državljana u opštini Budva izbrisan je u maju ove godine.

"Vijesti", takođe, pišu da je bivši funkcioner Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srpske državljanstvo Crne Gore dobio u oktobru 1994. godine, ali da je pre dve i po godine postao državljanin Srbije.

Isti list navodi nezvanične saznanja iz ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine da Mandić nikada nije tražio ispis iz državljanstva BiH, kao i da to ministastvo nema takvu odluku.

S druge strane, banjalučki mediji prenose da je Mandić, koji je nedavno uhapšen u Crnoj Gori i isporučen BiH, prebačen iz sarajevskog Centralnog zatvora u zatvor "Kula" u Istočnom Sarajevu, zbog bezbednosnih razloga. Njegov advokat Senad Kreho rekao je da je prebacivanje Mandića u zatvor "Kula" tražio "zbog Mandićeve uloge u ratu", kao i da je sudija taj zahtev odobrio.

Kreho je, međutim, rekao i da je Mandić bio državljanin Srbije i Crne Gore i da nije mogao biti izručen BiH, te je zato njegovo hapšenje nazvao otmicom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.