Vidovdanska skupština - deli Kosovo ali i Srbe?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vidovdanska skupština - deli Kosovo ali i Srbe?

KOSOVSKA MITROVICA - Ministar Srbije za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je danas da će 28. juna u Kosovskoj Mitrovici biti formirana Skupština zajednice opština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Ovi ideju je Oliver Ivanović označio kaološu vest za one Srbe koji su južno od Ibra.

"Srbija ne prihvata kosovski ustav i smatra ga nevažećim i pravno nepostojećim", rekao je Samardžić na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.

Samardžić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je izjavio da se Srbi na Kosovu i predstavnici drugih zajednica neće upravljati i ponašati u skladu sa tim ustavom, koji će "važiti uglavnom za Albance".

"To nije normalna ustavna situacija, ne samo jer Srbija to ne prihvata, već zato što je taj ustav napisan u nekom kabinetu daleko od Prištine", ocenio je Samardžić.

Govoreći o misiji Evropske unije Euleks na Kosovu, Samardžić je rekao da je bilo kakva promena mandata međunarodnih mirovnih i vojnih snaga, a posebno rekonfiguracija, stvar isključivo Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ivanović: Podela Srba na južne i severne od Ibra

Lider Srpske liste Oliver Ivanović je danas izjavio da će odluka o formiranju nekakve srpske skupštine biti teško primenjiva na celoj teritoriji Kosova.

To znači, rekao je on za FoNet, da se Srbi dele na one koji koji žive severno i južno od Ibra, a ista situacija će biti i sa Ustavom Kosova.

"Biće apsolutno nemoguće implementirati ga na severu i on neće imati nikakve pravne konsekvence, ali će imati političke", ocenio je Ivanović.

Formiranje srpske narodne skupštine, koja ne može da funkcioniše na celoj teritoriji Kosova, kao i usvajanje Ustava Kosova, neminovno izazivaju tenzije, a po njemu će tenzije i nestabilnost biti mnogo veće među Srbima nego među Albancima.

"Žrtve tih tenzija će biti pre svega Srbi u malim izolovanim enklavama i njihova svakodnevna briga za bezbednost na ovaj način će biti samo pojačana", upozorio je Ivanović.

Trajković: Samo psihološki značaj

Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća (SNV) centralnog Kosova Rada Trajković ocenila je danas da će formiranje Skupštine zajednice srpskih opština imati samo psihološki značaj jer će pokazati da su se Srbi organizovali.

"To može biti psihološka podrška, znak da smo se organizovali i da dajemo odgovor na novonastalu situaciju, ali u izvršnom i zakonodavnom smislu ona ništa neće značiti jer to neće biti institucija, a ljudi koji će biti unutra svoj lokalni legitimitet neće moći da podignu na kosovski nivo", kazala je Trajkovićeva Beti.

Trajkovićeva je rekla da misli da predstavnici vlasti u Begradu i Srbi sa Kosova žale što ustav Srbije nije išao na javnu raspravu i što je usvojen na način gde nacionalni normativni atk nema rešenje za situaciju u Pokrajini.

"Sada se prave ad hok (ili post festum) rešenja kao što su lokalni izbori u 25, a ne u 29 opština, i formira se Zajednica opština koja nije sporna čak ni po Ahtisariju - horizontalno povezivanje Srba, koja će imati samo psihološki značaj", izjavila je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.