Vicekonzul nije pitao Beograd

Izvor: Politika, 25.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vicekonzul nije pitao Beograd

U kabinetu Vuka Jeremića kažu da Igor Milošević nije imao saradnika u Ministarstvu spoljnih poslova. – MSP nije nadležno da proverava telefonske pozive svojih službenika

Smenjeni vicekonzul Srbije u Njujorku Igor Milošević koji je glavni osumnjičeni za izdavanje putne isprave Miladinu Kovačeviću sa nadležnom direkcijom Ministarstva spoljnih poslova komunicirao je samo „oko redovnih konzularnih aktivnosti, ali ni jednog momenta ni na koji način nije imao komunikaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa bilo kime u MSP-u oko pitanja da li treba ili ne da izda spornu putnu ispravu”, kažu za „Politiku” u kabinetu ministra Vuka Jeremića.

Tokom disciplinskog postupka u ministarstvu, kako kažu, sprovedena je interna istraga kojom je utvrđeno da niko iz Ministarstva spoljnih poslova nikada nije nikome u Generalnom konzulatu u Njujorku, usmenim ili pisanim putem dao instrukciju ili naredbu niti je na bilo koji način sugerisao ili upućivao na protivpravno postupanje naših zaposlenih u konzulatu. Na pitanje da li je diplomatsko osoblje obavezno da u spornim slučajevima kontaktira sa pretpostavljenima u Beogradu, u kabinetu odgovaraju potvrdno.

Miloševićev nadređeni, bivši generalni konzul Srbije u Njujorku Slobodan Nenadović, tvrdi da listinzi telefonskih poziva obavljenih iz konzulata u Njujorku tokom maja i juna prošle godine kriju tajnu o tome ko je bio naredbodavac iz Beograda, odnosno po čijem je nalogu Milošević izdao Kovačeviću putni list. Nenadović tvrdi i da niko iz MSP-a nije reagovao na njegov predlog da se utvrdi ko je i kada zvao iz konzulata. Na pitanje „Politike” zbog čega nisu traženi listinzi, u kabinetu kažu da kontrola listinga „iz domena krivičnog postupka ne spada u nadležnost Ministarstva spoljnih poslova”, ali da su oni raspoloženi da sarađuju kao i do sada ukoliko nadležni organi budu zainteresovani za ove listinge.

Portparol ambasade SAD u Beogradu Rajan Haris ponovila je juče da su SAD opredeljene za saradnju sa srpskim vlastima kako bi se Miladinu Kovačeviću sudilo u Americi. „Opredeljeni smo za saradnju sa srpskim vlastima kako bismo osigurali da pravda bude zadovoljena”, rekla je Haris.

Ona tvrdi i da je pitanje obeštećenja porodici američkog studenta Brajana Stajnhauera „između Vlade Srbije i porodice Stajnhauer”. Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen tvrdi, međutim, da nema nikakvih privatnih aranžmana i da se pregovori vode isključivo između vlada Srbije i SAD.

Otkrivanje tajnog dokumenta vlade o isplati obeštećenja američkom studentu i pregovorima sa američkom stranom, prema rečima zamenika predsednika Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, ugrozilo je dogovor između dve zemlje. On je juče upozorio da postoje ozbiljne najave američke strane da se više ne razgovara o „slučaju Kovačević” ako se u Srbiji na dosadašnji način nastave komentari o tom slučaju.

„Ukoliko se na ovakav način nastavi sa komentarisanjem ’slučaja Kovačević’ i to šta se pokušava dogovoriti sa američkom stranom, postoje njihove ozbiljne najave da se razgovori ne vode”, rekao je Dačić dodajući da je alternativa tome da o slučaju Miladina Kovačevića odlučuje američki sud.

Zamenik predsednika je podsetio da je srpska strana preuzela obavezu, jer su naši diplomatskokonzularni predstavnici garantovali da Kovačević neće napustiti Sjedinjene Američke Države. „Molim javnost da ima u vidu da sve što država radi ima posledica i reperkusije”, rekao je Dačić. On je upitao zašto niko nije postavio pitanje koliko košta paljenje američke ambasade tokom prošlogodišnjeg mitinga u Beogradu i koliko Srbija mora zbog toga da plati.

Prema rečima potpredsednika vlade Božidara Đelića, vlada pokušava sve da problem reši u okvirima „koje ne ustanovljavamo mi nego međunarodna praksa, pa i američka praksa”.

J. Cerovina

--------------------------------------------------

Policija saslušava ministre

Tužilaštvo će saslušati sve koji su bili u kontaktu sa poverljivim informacijama, uključujući i ministre, izjavio je juče portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

–Povodom odavanja službene tajne sa sednice Vlade Republike Srbije, a u slučaju Miladina Kovačevića tyžilaštvo intenzivno radi na ovom slučaju i sprovešće sve istražne radnje kako bi se došlo do počinioca krivičnog dela što podrazumeva saslušanje svih kojih su bili u kontaktu sa poverljivim informacijama, uključujući i ministre Vlade Republike Srbije. Tužilaštvo će preduzeti i druge korake u cilju efikasnog otkrivanja počinioca ovog krivičnog dela. Tužilaštvo u tom pravcu MUP-u Republike Srbije daloje već određena uputstva– rekao je Tomo Zorić.

--------------------------------------------------------------------------

Šutanovac: Nisam bio na sednici vlade

Ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da je afera Kovačević nastala „jedino i isključivo zbog neodgovornog ponašanja vicekonzula Igora Miloševića koji je, u ime države Srbije, omogućio Miladinu Kovačeviću da pobegne iz SAD”. On je za „Politiku” rekao da „nadležne službe moraju aferu da ispitaju do kraja i da napokon počnu da se kažnjavaju oni koji zloupotrebljavaju zakon”.

Šutanovac je negirao navode da je on omogućio obelodanjivanje podataka o pregovorima koji se vode povodom afere Kovačević, koji su označeni kao službena tajna. „Optužbe koje su iznesene ovih dana na moj račun apsolutno su netačne, a u kojoj su meri zlonamerne govori činjenica da nisam uopšte bio prisutan na sednici vlade na kojoj je doneta odluka jer sam tog dana imao u gostima ministra odbrane Portugala”, dodao je on.

„Više od osam godina se bavim bezbednošću u Srbiji, prvo kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, pa kao predsednik Odbora za odbranu i bezbednost i ministar odbrane i dolazio sam u posed velikog broja državnih tajni. Nikada mi na pamet nije palo da bilo koju državnu tajnu zloupotrebim ili da je iskoristim u političke svrhe. Žalosno je što i posle devet godina od demokratskih promena u Srbiji nije uspostavljeno zakonodavstvo po kome mediji moraju da odgovaraju adekvatno za iznošenje neistina, optužbi i presuda prema pojedincima”, rekao je Šutanovac.

[objavljeno: 26/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.