Izvor: B92, 11.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verovatna nezavisnost za Kosovo

Vašington -- Ekonomska izolacija Kosova može uskoro da bude okončana tako što će pokrajina "najverovatnije" da dobije nezavisnost.

Ovo je ocena američkog časopisa "Biznis vik" koji u najnovijem broju tvrdi da su etničke tenzije i erupcija nasilja protiv Srba u martu ove godine posledica teške ekonomske situacije u pokrajini.

U opširnom članku o ekonomskoj situaciji u pokrajini pod naslovom "Propali slučaj zvani Kosovo", američki magazin piše da Kosovo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i susedi na Balkanu pokušava da napravi tranziciju od socijalističke prošlosti do budućnosti ekonomije slobodnog tržišta. Međutim, kako tvrdi ovaj nedeljnik, prepreka na tom putu je status pokrajine. "Jedna od glavnih prepreka je njen nesiguran pravni status. Niti je Kosovo sasvim srpska pokrajina, niti je sasvim nezavisna država. To je najpre protektorat UN", piše ugledni magazin.

Reporter "Biznis vik"-a, iz Prištine prenosi da je zbog nerešenog političkog statusa Kosova, ono odsečeno od međunarodnog finansijskog tržišta i razvojnog kapitala Evropske unije. Nedeljnik predviđa da ekonomska izolacija pokrajine uskoro može da se završi - njenom najverovatnijom nezavisnošću. "Posle pet godina pokušaja da vodi Kosovo, UN se obavezao da tokom sledeće godine otpočnu razgovori o konačnom statusu pokrajine. Postoje tri opcije: Kosovo može da ostane srpska autonomna pokrajina; može da bude podeljena duž etničkih linija; ili može da postane nezavisna zemlja", ističe list.

Po oceni njegovog novinara "prvo rešenje je malo verovatno, jer bi to gotovo sigurno vodilo sledećem ratu". "Podela ne bi nikoga zadovoljila, pa je najverovatniji ishod nezavisnost", navodi "Biznis vik", uz napomenu da bi takvo rešenje pomoglo stvaranju moderne ekonomije u pokrajini.

Navodeći da je Kosovo "verovatno najsiromašnija evropska regija", američki nedeljnik iznosi i pokazatelje pokrajinske ekonomije, za koju ukazuje da je "u velikim teškoćama". Nedeljnik piše da strane investicije praktično ne postoje, da je odnos uvoza i izvoza 26 prema jedan, da je stopa nezaposlenosti 70 odsto, kao i da je privredni rast u opadanju. "Biznis vik" ističe i da je, pet godina od bombardovanja NATO, od 2,9 milijardi dolara pomoći materijalizovano 2,2 milijarde i zaključuje "da slučaj Kosova ne daje mnogo ohrabrenja". Lokalna ekonomija, piše magazin, posrće pod teretom priraštaja stanovništva, a 40.000 novih nezaposlenih svake godine suočava se sa malo mogućnosti. Glavni grad Priština je, kako piše nedeljnik, centar nelegalne ekonomije koja ima sve "od krijumčarenja do prostitucije i trgovine drogom".

Nezaposlenost i rasprostranjeno siromaštvo, kako tvrdi na kraju nedeljnik, "pospešuje etničke tenzije, a razdor je bio vidan u martu kada su za tri dana nereda kosovski Albanci isterali oko 4.000 Srba i Roma iz njihovih kuća". Srbi su na nerede odgovorili bojkotom parlamentarnih izbora 23. oktobra, što je, prema oceni "Biznis vika", "probudilo nove sumnje u politiku UN o etničkom pomirenju".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.