Izvor: Blic, 26.Jun.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veroljub Stevanović u sukobu interesa

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović izjavio je juče da očekuje od Ustavnog suda da potvrdi da nije u sukobu interesa pošto obavlja i dužnost poslanika u Skupštini Srbije. On je međutim, naveo da će se povući iz parlamenta ako Republički odbor za sprečavanje sukoba interesa iznese stav da on ne može istovremeno obavljati te dve funkcije.

Poslanici SRS i narodnjačke koalicije optužili su juče gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića da je u sukobu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << interesa. Za razliku od Stevanovića, koji je uveren da nije u sukobu interesa, poslanik DS Predrag Umičević izjavio je da će podneti ostavku na tu funkciju jer je izabran i za gradonačelnika Smedereva.

Član Republičkog odbora za rešavanje sukoba interesa Slobodan Beljanski kaže za „Blic" da je to telo još u februaru 2007. godine utvrdilo da narodni poslanici ne mogu istovremeno biti predsednici opština, odnosno gradonačelnici. Naime, Ustav Srbije propisuje da „narodni poslanik ne može biti poslanik u Skupštini autonomne pokrajine, niti funkcioner u organima izvršne vlasti".

- Zaključili smo da su opštim pojmom „organi izvršne vlasti" obuhvaćeni svi organi sa izvršnom funkcijom u sistemu teritorijalnog uređenja države, pa prema tome, narodni poslanici ne mogu istovremeno biti i gradonačelnici - kaže Beljanski.

On, međutim, napominje da mišljenje odbora ne obavezuje druge organe, jer odbor nema moć redovnih sudova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.