Izvor: B92, 28.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verhagen u Beogradu i Prištini

Beograd -- Obe strane u kosovskom sporu treba da se pomere sa polaznih pozicija i da budu iskrene u nalaženju rešenja, rekao Maksim Verhagen.

"Podela prihvatljivo rešenje"

Verhagen je izjavio da bi kompromis između Beograda i Prištine o podeli Kosova bilo prihvatljivo rešenje kako bi se okončala blokada u rešavanju budućeg statusa te srpske pokrajine.

"Ako se obe strane slože i ako je to rešenje koje može da funkcioniše, onda mogu da prihvatim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podelu, ali samo pod kontrolom UN", rekao je Verhagen za holandski radio iz Beograda.

Verhagen je prvi šef diplomatije jedne evropske zemlje koji pominje mogućnost podele Kosova.

Šefovi diplomatija Holandije i Srbije, Maksim Verhagen i Vuk Jeremić, složili su se danas u Beogradu da su predstojeći razgovori u Beču o rešavanju statusa Kosova važni i da se na kraju pregovora očekuje održivo i kompromisno rešenje statusa te srpske pokrajine.

Verhagen je rekao da Holandija podržava rešenje za status Kosova u okviru međunarodnog prava i rezolucije UN "koje bi bilo održivo u regionu i uz zaštitu srpske manjine i srpske kulturne baštine".

"Mi smo tu da pomognemo da dođe do rešenja i da se ono primeni", rekao je holandski ministar.

Prema njegovim rečima, Holandija podržava Srbiju na putu ka evropskim integracijama.

Verhagen je rekao da Holandija očekuje da se uskoro potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom i da će saradnja s Haškim tribunalom biti dobra kako bi haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić bili prebačeni u Hag.

Jeremić je ponovio stav Vlade Srbije o pitanju rešenja statusa Kosova i evropskoj integraciji i dodao da će Beograd "učiniti apsolutno sve da dođe do komprimisnog rešenja" za Kosovo.

"Centralni i strateški prioritet je punopravno članstvo Srbije u EU", rekao je Jeremić, izrazivši uverenje da će posle ostvarivanja pune saradnje s Haškim sudom "put Srbije ka EU biti ubrzan".

Jeremić je rekao da su teme razgovora bile i bilateralna saradnja, posebno ekonomska, i dodao da se sutra očekuje potpisivanje ugovora o saradnji i podršci dve vlade.

Koštunica: Opasne najave kosovskih Albanaca

Kako je saopštila Vlada Srbije, predsednik Vlade Vojislav Koštunica "skrenuo je pažnju" ministru Verhagenu na "veoma opasne najave kosovskih Albanaca da do kraja godine jednostrano proglase nezavisnost".

Kako je saopšteno, Koštunica je u razgovoru sa Verhagenom kazao da međunarodna zajednica mora odmah da reaguje na ovu realnu opasnost i da pošalje jasnu poruku da je jednostrana nezavisnost u potpunosti protivpravan, nelegitiman i ništavan akt.

Ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Verhagen se u razgovoru takođe založio za postizanje održivog i kompromisnog rešenja Beograda i Prištine, koje bi bilo u okviru međunarodnog prava i SB UN, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar inostranih poslova Holandije Maksim Verhagen složili su se da je "neophodno da se do rešenja o budućem statusu Kosovo dođe odlukom Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija," navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika posle susreta dva zvaničnika.

Predsednik Tadić je u današnjem razgovoru sa ministrom inostranih poslova Holandije istakao da je Srbija opredeljena za mirno i kompromisno rešenje za Kosovo koje će biti prihvatljivo za obe strane, navodi se u saopštenju.

Predsednik je takođe naglasio da će Srbija biti "konstruktivna" u predstojećim razgovorima o Kosovu koji treba da pocnu 30. avgusta u Beču.

Ministar Verhagen takođe je danas razgovarao sa ministrom odbrane

Draganom Ssutanovcem.

"Verhagen je izrazio zadovoljstvo spremnošću ministra odbrane za rešavanje problema sa Haškim tribunalom i dosadašnjim aktivnostima Ministarstva po tom pitanju," navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

Verhagen je otputovao na Kosovo, gde je predviđeno da se sastane sa šefom UNMIK-a Joahimom Rikerom i predsednikom i premijerom Kosova, Agimom Čekuom i Fatmirom Sejdiuom.

Za Holandiju prihvatljiva i podela

Ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Verhagen izjavio je u Prištini da je za Vladu Holandije prihvatljiva svaka opcija za budući status Kosova o kojoj se slože Beograd i Priština, uključujući i podelu.

Posle susreta sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom, Verhagen je rekao da što pre treba izaći iz dosadašnje situacije "ukoliko želimo rasprave i stvarne pregovore u Beču".

On je rekao da posrednička trojka Kontakt grupe ne razmišlja o predlozima kao što je podela, ali da je ona data kao primer, da je potrebno kreativno rešenje kako bi se uspešno obavio pregovarački proces u Beču.

"Ako samo čekamo do 10. decembra i ne odustanemo od prethodnih pozicija, nećemo stići do rešenja", rekao je on.

Holandski šef diplomatije je kosovskoj strani sugerisao da na pregovore u Beč ode sa novim predlozima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.