Verbić: Novim finansiranjem do kvalitetnijeg obrazovanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2015, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić: Novim finansiranjem do kvalitetnijeg obrazovanja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić poručio je danas da je potrebno utvrditi smislene indikatore za merenje učinka u visokom obrazovanju i na osnovu njih napraviti novi način finansiranja koji će omogućiti studentima veću dostupnost, ali i pravednost visokog obrazovanja.

Verbić je, na okruglom stolu posvećenom merenju učinka visokog obrazovanja, u Palati Srbija, istakao važnost donošenja odluka na osnovu podataka, a ne na osnovu bilo čijeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << utiska ili mišljenja.

"Cilj je da utvrdimo indikatore i dobijemo pouzdane podatke i da na osnovu njih napravimo novi model finansiranja visokog obrazovanja i rangiranje studijskih programa, kao bismo mogli da poboljšamo kvalitet visokog obrazovanja", istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, cilj je da finansiranje bude usaglašeno sa rezultatima koje su postigle visokoškolske ustanove, a ne na primer, da bude finansiranje na osnovu kvadrature nekog fakulteta.

Verbić je naglasio da je važno da se utvrde koji su to indikatori - da li je to broj studenata koji su završili fakultet, broj objavljenih radova, broj doktora nauka i studenata upisanih na doktorske studije, mobilnost studenata..., kao i da je o tom pitanju potreban konsenzus u akademskoj zajednici.

Početkom 2016. godine trebalo bi da budu poznate glavne promene koje će doneti potpuno novi zakon o visokom obrazovanju.

Na skupu, koji su organizovali HERE tim - Tim za reformu visokog obrazovanja i Fondacija tempus -Erazmus plus, predstavljeni su i modeli finansiranja visokog obrazovanja u Evropi i u regionu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.