Izvor: Blic, 09.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veljković, Sokolović i Luković na slobodi

Veljković, Sokolović i Luković na slobodi

BEOGRAD Momčilo Veljković, Nebojša Sokolović i Radojko Luković, uhapšeni aktivisti i simpatizeri Narodnog pokreta 'Otpor', saslušani su juče pred istražnim sudijom Okružnog suda i pušteni da se brane sa slobode. Veljković je saslušan u Požarevcu, dok su Sokolović i Luković izjave dali u Centralnom zatvoru u Beogradu, gde su se nalazili od prošle srede. Momčilo Veljković, koji je saslušan u 8 sati ujutro, pušten >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je iz pritvora oko 13 sati.

Ništa mi nisu rekli, nisam dobio nikakav papir ili objašnjenje rekao je Veljković u telefonskoj izjavi za 'Blic' i dodao da su 'u zatvoru bili korektni prema njemu, ali nije imao pravo ni na kakav kontakt sa rodbinom i advokatima'. Veljković je, kako kaže, pri dolasku u sudnicu na saslušanje pevao: 'Spasi Srbiju i ubij se, Slobodane'.

Kada sam ušao u sudnicu, rekao sam sudiji da skine sa zida grb Srbije sa petokrakom, jer me taj pentagram dekoncentriše. Pošto je on rekao da ne može to da uradi, ja sam okrenuo leđa zidu, pa tako i sudiji i dao izjavu okrenutih leđa. Hteo sam da na taj način pokažem da ne priznajem ovu vlast objasnio je Veljković.

On nije mogao da potvrdi da li će danas govoriti na mitingu opozicije, jer nije razgovorao sa organizatorom o tome, ali je dodao da 'može da govori, ali i ne mora jer je on, kako kaže, više čovek od akcije'.

Optuženi smo za pokušaj ubistva upravo onog koji je sve ovo prouzrokovao izjavio je juče po izlasku iz zatvora Nebojša Sokolović, koji je na licu imao vidne posledice tuče. Lice mu je bilo naduveno, a oko očiju modre masnice. Kako je on objasnio, 'policija se u zatvoru ponašala fer, iako nisu imali ništa od lekova'.

Čuo sam za miting u Požarevcu, ali ne znam da li ću ići. Videćemo... možda... verovatno, mada ne znam kako ću ovako 'lep' rekao je Sokolović i dodao da će 'nastaviti sa sa svojim angažovanjem i da se ne plaši novih napada pristalica režima, jer su oni ti koji treba da se plaše'.

Luković, za koga se do juče nije znalo u kakvom je zdravstvenom stanju, izjavio je da se oseća 'super', iako mu je nos slomljen, desno oko potpuno krvavo i ima nekoliko kopči na čelu.

Imam dislokaciju nosne kosti, ali to može da se namesti i ne boli me puno. Što se tiče hospitalizacije, bilo je odlično ovde u KP domu. U Urgentnom centru su me, takođe, super primili i negovali, ali je bio problem sa čuvarima koji su me vezivali za krevet, tako da nisam mogao da se pomeram. U jednoj ruci infuzija, a druga ruka lisicama vezana za krevet rekao je Luković

Na pitanje novinara da li se plaši, Luković je odgovorio:

Nisam uplašen, zašto da se plašim. Oni su ovo uradili zato što se plaše nas. Neću ići na miting, jer nema smisla da se ovakav pojavim. Najbitnije da taj miting prođe kako treba, jer je Požarevac pravo mesto za to i tu treba sve da počene istakao je Luković i dodao da će 'nastaviti sa angažovanjem u 'Otporu', možda čak i jače'.

Luković je, inače, saslušan u majici 'Otpora', koja na prednjoj strani ima veliku stisnutu pesnicu.

Bez majice ne idem nikuda. U njoj sam uhapšen i pušten na slobodu rekao je Luković.

Prema rečima Gradimira Nalića, jednog od 12 advokata koji brane Lukovića, Veljkovića i Sokolovića, još se ne zna da li će protiv njih trojice biti podneta tužba i ako se to desi, za koje delo će se teretiti.

Sada je red na istražnog sudiju da sasluša sve učesnike i svedoke u tuči i da sakupi dokaze. Kada on završi svoj posao, materijali i dokazi se predaju okružnom tužiocu, koji od tog trenutka ima rok od osam dana da podigne optužnicu ili odustane od svega. Međutim, kada će se to desiti, niko ne zna, jer istražni postupak može da traje jako dugo rekao je Nalić. J.B A.Ć.

Lideri opozicije i 'Otpor' o mitingu u Požarevcu

Nećemo nasesti na provokacije Veljković, Sokolović i Luković na slobodi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.