Izvor: B92, 15.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliko zanimanje hrvatskih medija

Beograd -- Hrvatski mediji sa velikim zanimanjem prate posetu hrvatskog premijera Beogradu.

Novinar Radija 101 Zoran Kekić, za B92 prenosi da su sve hrvatske televizije u svojim programima izvestile da je premijer Hrvatske svečano dočekan ispred Palate federacije. Svi mediji ističu da će ta poseta dati novi zamah u razvoju bilateralnih odnosa, a u Zagrebu se veruje i da bi poseta Sanadera Beogradu, mogla imati dugoročne posledice na međusobne odnose i stanje u regionu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Međutim, kako prenosi dopisnik B92, službenih reakcija hrvatskih političara na Sanaderovu posetu, još uvek nema.

I mediji u Beogradu posvećuju značajnu pažnju Sanaderovoj poseti, a posle susreta sa hrvatskim premijerom predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izjavio je da je u razgovoru potvrđeno kako su zajednički politički ciljevi dve zemlje unapređenje bilateralnih odnosa, jačanje regionalne stabilnosti i okrenutost ka evropskim ciljevima. "Primer Hrvatske u procesu evropeizacije, posebno u postupku izvršavanja obaveza prema Hagu, jeste nešto što je za SCG veoma instruktivno, slikovito i, ako smem tako da kažem, veoma dragoceno i hrabro iskustvo, gde treba često puta izaći i reći: da, vi ste mi dali glasove, ali niste mi dali glasove da vas vodim nazad, nego da vas vodim napred. To znači da se moraju uraditi neke bolne stvari, a te bolne stvari mora da uradi i SCG, kao što ih je uradila i Hrvatska", rekao je Marović.

Poput Marovića i drugi domaći političari često se pozivaju na hrvatski način saradnje sa haškim Tribunalom. Komentarišući u emisiji "Peščanik" ovaj manir, Vladimir Gligorov iz Instituta za međunarodne ekonomske studije u Beču, između ostalog, kaže: "Kada vi imate situaciju da ljudi, koji treba da vam vode zemlju, kažu da bi bilo dobro da se imitiraju oni koji vešto skrivaju zločince zbog kojih se ranije navodno išlo u taj rat, to nije apsurdno nego je intelektualno neprijatno slušati. Jedno je savezništvo u zločinu preko zaborava, a drugo je savezništvo u zločinu preko imitacije."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.