Izvor: Blic, 29.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velikić: Jedino rešenje povratak za pregovarački sto

Ambasador Srbije u Austriji Dragan Velikić ocenio je da za Kosovo i Metohiju nema drugog rešenja osim povratka za pregovarački sto.



„Ne postoji ni jedno drugo rešenje, nego povratak za pregovarački sto da bi se rešili nagomilani problemi koji, pre svega, pogađaju stanovništvo. Samo jedno za sve pravedno i od svih prihvaćeno kompromisno rešenje je stabilno i održivo rešenje”, istakao je Velikić u autorskom tekstu u bečkom dnevniku „Standard”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
„To nam govori i zdrav ljudski razum. Jednostrana i protivno međunarodnom pravu porglašena nezavisnot Kosova nije rešila ni jedan problem, već stvorila nove probleme. Primere toga, na žalost, svakodnevno vidimo i osećamo”, naglasio je Velikić u tekstu objavljenom povodom

nedavnog intervjua kosovskog premijera Hašima Tačija, u kome je rekao da Kosovo nikada nije bilo deo Srbije.

Velikić je negirao tvrdnje Tačija da je Srbija počinila genocid na Kosovu i Metohiji.

„Ni jedan pripadnik srpske policije ili vojske ili srpske vlade nije osumnjičen ili optužen za genocid na Kosovu. Kosovsko-albanski političari mogu pokušati da okreću činjenice i negiraju istinu, ali time ne mogu stvoriti novu istinu”, poručio je Velikić.

On je dodao da bi Tačiju bilo bolje da nešto preduzme, kako bi konačno razjasnio sudbinu, u poslednjih deset godina, ubijenih, otetih i nestalih Srba, kao i srpskoj državi lojalnih Albanaca.

Velikić je podsetio da je i bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte iznela ozbiljne optužbe u svojoj knjizi.

On je odbacio tvrdnje Tačija da je Srbija nasilno okupirala Kosovo, jer je ono pre okupacije od Osmanskog carstva bilo srpska teritorija, o čemu svedoče brojni dokumenti, spomenici.

Velikić je ukazao da je proteklih deset godina, pred očima međunarodnih snaga, razoreno 150 srpskih crkava, manastira i grobalja od strane albanskih terorista, koji svedoče o tome.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.