Velike šanse Srbije u Hagu

Izvor: Politika, 15.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike šanse Srbije u Hagu

Odluka Međunarodnog suda pravde u korist Beograda zaustavila bi nova priznanja kosovske nezavisnosti

Ako se pitanje legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova nađe pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, šanse Srbije da se taj čin oglasi protivnim međunarodnom pravu su velike, kaže u izjavi za „Politiku”, dr Tibor Varadi, profesor međunarodnog prava i jedan od zastupnika Srbije u sporu Srbije i Bosne i Hercegovine pred ovim sudom. Pre toga, prva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << velika stepenica koju Srbija treba da preskoči jeste pridobijanje većine u Generalnoj skupštini UN za predlog rezolucije kojom se od suda u Hagu zahteva savetodavno mišljenje o tome da li je proglašenje nezavisnosti južne srpske pokrajine u skladu sa međunarodnim pravom. To praktično znači da bi za predlog Srbije na septembarskom zasedanju Generalne skupštine moralo da glasa 96 članica svetske organizacije.

„Savetodavno mišljenje koje daje sud nema pravno obavezujuću snagu, ali on ima autoritet najveće sudske instance, dakle ima i političku snagu. Odluka u korist Srbije sigurno bi dovela do zaustavljanja daljeg procesa priznavanja nezavisnosti Kosova. Države koje bi htele da priznaju Kosovo morale bi to da učine svesno kršeći međunarodno pravo. A one koje su ga već priznale bile bi dovedene u politički osetljivu situaciju”, kaže dr Varadi.

On ističe da se Srbija ispravno odlučila da rezoluciju predloži Generalnoj skupštini, a ne Savetu bezbednosti u kome postoji i mogućnost da neke države ulože veto.

Na pitanje na čemu bi se temeljila odluka suda u korist Srbije, on odgovara pre svega na Rezoluciji 1244. Saveta bezbednosti i na činjenici da (i pored insistiranja zagovornika kosovske nezavisnosti na tome da je reč o presedanu) bliža i dalja istorija ipak pokazuje da je sličnih slučajeva bilo.

„Interesantno je da i u samoj Deklaraciji o proglašenju nezavisnosti Kosova piše da to nije presedan. Vrlo je neobično da se nekome ko proglasi nezavisnost žuri da doda da to nije presedan”, ističe profesor Varadi.

Od proglašenja nezavisnosti Kosova u februaru ove godine, Srbija je krenula u diplomatsku ofanzivu da bi za ovu svoju nameru pridobila što veći broj članica UN. Prema rečima dr Radmile Nakarade sa Instituta za evropske studije, SAD iza scene ulažu velike diplomatske napore kako bi osujetile nameru Srbije.

„Šanse Srbije u Hagu su velike, ali je još preuranjeno razmišljati o sudu pošto se vodi velika borba da predlog Srbije ne prođe na Generalnoj skupštini. Sada ova država mora da uloži ogromne napore, da lobira, razgovara, a to nije posao samo ministra inostranih poslova”, kaže dr Nakarada.

Za nameru Srbije britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvort rekao je da to ne bi bilo najpametnije, dok je šef francuske diplomatije Bernar Kušner poručio Vuku Jeremiću da Beogradu nije pametno da se upušta u tu priču jer je „ malo čudno da oni nas žele da učine nezakonitim, i to nas koji želimo da oni dođu kod nas”. Nakon ovakvih glasova iz Evrope, neki domaći aktivisti upozoravali su da ne bismo smeli previše da izazivamo Evropu, već da svojim evropskim prijateljima objasnimo šta mi to radimo.

Za potez Srbije kosovske vlasti rekle su da je „unapred osuđen na propast”. Prema rečima zamenika premijera Kosova Hajredina Kučija, taj potez „predstavlja pokušaj da se omete normalno i demokratsko funkcionisanje u regionu”. „To je propali pokušaj”, rekao je Kuči i dodao da vlada Kosova ne veruje da će ta inicijativa proći u Generalnoj skupštini UN. „Svet podržava demokratsko, a ne nazadno kretanje”, ocenio je on.

Ukoliko Generalna skupština podrži inicijativu Srbije biće to prvi put da najviši sudski organ UN daje mišljenje o secesiji dela teritorije jedne države, ali se izjašnjavao po pitanju međunarodnopravnog statusa nekih teritorija u Africi koje su bile sporne u procesu dekolonijalizacije.

Međunarodni sud pravde je, kako prenosi Tanjug, od 1947. godine dao 21 savetodavno mišljenje na zahtev Generalne skupštine UN, Saveta bezbednosti ili specijalizovanih agencija UN. Od tog broja sama Generalna skupština je tražila mišljenje 14 puta.

Pošto dobije zahtev, Međunarodni sud pravde u roku od nekoliko dana pravi listu zemalja i međunarodnih organizacija koje bi mogle da pruže informacije o pitanju pokrenutom pred sudom. Privatnim licima do sada nije bilo dozvoljeno da se u postupcima za davanje savetodavnog mišljenja izjašnjavaju pred tim sudom. Države i međunarodne organizacije potrebne informacije mogu Međunarodnom sudu pravde da dostavljaju u pisanom obliku, ili usmeno, posredstvom svojih predstavnika. Do sada je bilo uobičajeno da se pozvane države, nakon što prilože pisane podneske, izjašnjavaju i usmeno na otvorenoj sednici. Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde se po pravilu iznosi na sednici otvorenoj za javnost.

Poslednji put sud u Hagu je savetodavno mišljenje dao po zahtevu UN 2004. godine i to po pitanju zakonitosti izgradnje zida na palestinskoj teritoriji pod okupacijom Izraela. Generalna skupština je mišljenje suda zatražila 8. decembra 2003. godine, a Međunarodni sud pravde je svoje mišljenje saopštio nakon sedmomesečnog razmatranja 9. jula 2004. godine. Sudije su odlučile da je gradnja zida u suprotnosti sa međunarodnim pravom i konstatovano je da je Izrael obavezan da prekine gradnju zida i da razmontira izgrađene delove, kao i da nadoknadi materijalnu štetu svima koji su je pretrpeli usled gradnje tog objekta.

Jelena Cerovina

[objavljeno: 16/08/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Srbija će se pridržavati mišljenja Međunarodnog suda o Kosovu

Izvor: Deutsche Welle, 16.Avg.2008, 10:37

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da će se Srbija pridržavati mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova. Jeremić ne krije da su velika očekivanja od odluke suda.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.