Izvor: B92, 29.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika unutrašnja autonomija

Beograd -- Srbija nudi unutrašnju nezavisnost albanskoj većini sporazumom kojim bi bila simbolično očuvana membrana suvereniteta kaže Samardžić

"Srbiji nije potrebno puno. Samo joj je potrebno poštovanje njenih granica", rekao je danas Slobodan Samardžić, savetnik premijera Srbije i član tima Beograda u pregovorima o statusu Kosova u intervjuu agenciji Rojters i dodao: "Unutrašnjim uredjenjem možemo imati maksimum fleksibilnosti".

On je dodao da "u svim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostalim pitanjima vezanim za njihove vitalne interese - ekonomske, socijalne, kulturne - Albancima ne bi upravljao Beograd" i istakao da bi oni mogli da imaju "direktne veze s finansijskim institucijama".

Samardžić je rekao da plan Beograda ne insistira da Srbija kontroliše granicu, već bi taj posao prepustio medjunarodnoj policiji. "Srpska kontrola granice je san", rekao je Samardžić i dodao da se "Albancima ne bi svidelo da vide srpsku policiji na granici". "Ne insistiramo na povratku naše vojske niti policije u pokrajinu", rekao je. Samardžić: Unutrašnja autonomija, ali u okviru Srbije

Srbija nudi "unutrašnju nezavisnost" albanskoj većini na Kosovu sporazumom kojim bi bila simbolično očuvana "membrana srpskog suvereniteta" oko pokrajine, izjavio je danas Slobodan Samardžić, savetnik premijera Srbije i član tima Beograda u pregovorima o statusu Kosova.

"Srbiji nije potrebno puno. Samo joj je potrebno poštovanje njenih granica", rekao je Samardžić u intervjuu agenciji Rojters i dodao: "Unutrašnjim uredjenjem možemo imati maksimum fleksibilnosti".

On je dodao da "u svim ostalim pitanjima vezanim za njihove vitalne interese - ekonomske, socijalne, kulturne - Albancima ne bi upravljao Beograd" i istakao da bi oni mogli da imaju "direktne veze s finansijskim institucijama".

Samardžić je rekao da plan Beograda ne insistira da Srbija kontroliše granicu, već bi taj posao prepustio medjunarodnoj policiji. "Srpska kontrola granice je san", rekao je Samardžić i dodao da se "Albancima ne bi svidelo da vide srpsku policiji na granici". "Ne insistiramo na povratku naše vojske niti policije u pokrajinu", rekao je.

On je sugerisao da bi za 10 godina članstvo Srbije i Kosova u Evropskoj uniji smanjilo praktičan značaj granica i ujednačilo monetarnu i carinsku politiku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.