Velika čistka partija

Izvor: Večernje novosti, 21.Feb.2015, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika čistka partija

SLEDEĆE glasanje na pokrajinskom ili republičkom nivou moglo bi značajno da pročisti političku scenu i da pošalje u istoriju mnoge partije koje postoje samo u registru stranaka. Jer, zakon je propisao da partija, koja u roku od osam godina otkad je registrovana, ne osvoji bar jedno poslaničko mesto u republičkom ili vojvođanskom parlamentu, mora ponovo da se upiše ili će biti - precrtana! Prve stranke po novom zakonu registrovane su još 2009, pa njima nije ostalo mnogo vremena za lov >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << na mandat koji će ih spasti od komplikovane procedure i ogromnih troškova. Proces preregistracije za stranke-gubitnike isti je kao i kad se prvi put upisuju: obavezni su da sakupe najmanje 10.000 potpisa birača, plus da plate taksu. I taj račun na kraju može da dostigne čak 2,5 miliona dinara! Za mnoge od 101 stranke, koliko ih sada zvanično ima u Srbiji, to će biti nemoguća misija. Jer, partije koje nemaju nijednog poslanika nisu na platnom spisku države i ne dobijaju mesečno sledovanje iz budžeta, a uz to su već prilično finansijski iscrpljene. Zato se procenjuje da će pred sledeći izborni meč većina panično tražiti jačeg saveznika kako bi se "okačili" na listu i osvojili bar jedan mandat. Veće šanse pri novoj podeli brojeva u registru, svakako, imaće stranke nacionalnih manjina, jer je propisano da su one dužne da dostave 1.000 parafa. Predsednik "Transparentnosti Srbija" Vladimir Goati zalaže se za skraćivanje spiska stranaka, iako podseća da ih je pre donošenja novog zakona bilo i više od 300: - Ta gužva na političkoj sceni je posledica veoma izdašnog finansiranja partija koje su u parlamentu. Problem je što ne postoji veći cenzus za koalicije, već i za njih važi pet odsto. Na taj način partija koja bi, realno, sama osvojila jedan odsto glasova, udružena s nekom drugom, uspeva da dobije mandat i novac iz budžeta. MIRNI ČEDA, RADIKALI, DSS UPRKOS tome što ih sada nema u Skupštini, radikali, DSS i LDP ne moraju da brinu da će nestati iz spiska partija ako podbace na sledećim izborima. Ove stranke, naime, uspele su da osvoje mesta u vojvođanskom parlamentu pre dve godine, pa će se lako preregistrovati. To ne važi za URS, koji je izbrisan iz zvaničnog spiska.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Svi bi da se bave politikom

Izvor: Radio 021, 22.Feb.2015, 16:48

U Registru političkih stranaka nalazi se 101 partija, a po broju stranaka, Srbija je na trećem mestu u regionu. Dinamika upisa bitno je usporena promenom zakona koji propisuje stroža pravila. Međutim, i dalje imamo više onih koji su zainteresovani da se bave politikom, nego biznisom, kažu analitičari...Mnoge...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.