Izvor: Politika, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekovima uz veru i narod

ŽIČA KOD KRALJEVA – Svenoćnim bdenijem, održanim u manastiru Žiči, u noći pred praznik posvećen monahu Simonu, odnosno Stefanu Prvovenčanom, počela je proslava osam vekova postojanja ove svetinje. Bdeniju su sve do jutrenja prisustvovali brojni vernici, a pored sveštenika i hora žičke eparhije molitvene i duhovne pesme izvodio je i vizantijski hor "Mojsije Petrović" iz Beograda kao i sveštenici manastira Kovilja.

Program obeležavanja ovog jubileja nastavljen je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jučerašnjom Svetom liturgijom u kojoj je, kao izaslanik patrijarha srpskog Pavla, načelstvovao mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan uz sasluženje episkopa žičkog Hrizostoma i svih arhijereja. Liturgijsku besedu održao je episkop braničevski Ignjatije, a liturgiji je prisustvovao i prestolonaslednik Aleksandar, ministri Milan Radulović i Radomir Naumov, predstavnici kraljevačke i drugih okolnih opština.

U ulozi domaćina okupljenim vernicima se najpre obratio episkop žički Hrizostom koji je podsetio na istoriju manastira u kome su postavljeni temelji države i nezavisnosti srpske crkve.

– Istorija Žiče je identična sa istorijom srpskog naroda.

Kada se narod radovao i Žiča je iskazivala radost, kad je srpski narod plakao – i crkva je plakala, a kada je narod stradao – i crkva je stradala. Jednom rečju, kako je kazao sveti Nikolaj (Velimirović, prim. M. D.), koji je bio episkop žički, "Žiča je stara srpska priča" – naglasio je episkop Hrizostom.

U ime patrijarha srpskog Pavla besedio je i mitropolit Jovan, koji je podsetio na dela svetog Save i monaha Simona, utemeljivača srpske državnosti i nezavisnosti crkve.

– Njihova dela – nastavio je mitropolit Jovan – podstrek su i srpskim porodicama da se u njihovim domovima čuje plač dece, da bude budućnosti naše crkve i države. Bez podmlatka, kome ćemo predati ove svetinje, ovo duhovno i kulturno bogatstvo. Žiča, to je ime koje sadrži čitavu našu istoriju. Ona i druge svetinje bile su i biće naše duhovne kule koje će nas hrabriti i održavati pogotovo tamo gde sada stradaju, a gde je srce i duša našeg naroda. Zato želimo da molitve svetog Save i monaha Simona budu ugodne pred prestolom božijim i da uz božiji blagoslov imamo mirnu i srećniju budućnost.

Ovim duhovnim svečanostima u manastiru Žiči proslava jubileja se ne završava. Uz još niz predviđenih

manifestacija trajaće dve godine, jer manastir je više godina i građen, od temelja koje je 1206. godine postavio veliki župan Stefan Nemanja a posle podizanje svetinje nastavili sveti Sava i monah Simon, poznatiji kao kralj Stefan Prvovenčani.

M. Dugalić

[objavljeno: 08.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.