Izvor: B92, 23.Sep.2009, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekarić: Proces visokog rizika

Beograd -- Suđenje pripadnicima gnjilanske grupe Oslobodilačke vojske Kosova je proces visokog rizika, jer su pojedini optuženi u bekstvu, ocenjuju u Tužilaštvu.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić naveo je da su među beguncima i organizatori te grupe. Toj grupi se sudi pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, a njeni članovi su optuženi za mučenje i svirepa ubistva civila na Kosovu 1999. godine.

Prema rečima Vekarića, Tužilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima saznanja i da su u toku istrage o tom zločinu svedocima upućivane pretnje.

Halimi: Političko suđenje

Lider partije Demokratskog delovanje Riza Halimi ocenio je da sudski proces protiv tzv. gnjilanske grupe OVK ima političku konotaciju.

Halimi je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da je zaključio da suđenje ima političku konotaciju "na osnovu izjava najviših zvaničnika".

"Iz tih izjava se vidi da se vođe ’Gnjilanske grupe’ ne nalaze među ljudima kojima danas počinje suđenje, već su na Kosovu. Ljudi se devet meseci drže u zatvoru. Imamo dokaze da je bilo prekoračenja ovlaštenja i povrede ljudskih prava", rekao je Halimi.

On je rekao da se zalaže za to da svako ko je počinio zločin mora da odgovara, ali da odgovornost mora biti individualizovana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.