Izvor: B92, 01.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vejvoda: Studija o izvodljivosti možda gotova do kraja godine

Beograd -- Usvajanjem Akcionog plana o harmonizaciji ekonomskih sistema Srbije i Crne Gore u skupštini državne zajednice konačno su se stekli uslovi za početak izrade Studije o izvodljivosti priključenju Evropskoj uniji. Prema ranijim najavama, izrada studije trebalo bi da počne već u ponedeljak, a pisaće je stručnjaci iz Evropske komisije oslanjajući se na podatke dobijene od vlada u Beogradu i Podgorici. Ova studija samo je prvi od tri koraka ulaska u Evropsku uniju. Spoljnopolitički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << analitičar i doskorašnji savetnik premijera Srbije za spoljnu politiku i evropske integracije, Ivan Vejvoda, objašnjava za B92 kako će izgledati ceo proces. "Tu se gleda pravni sistem, pravni okvir, vladavina prava, funkcionisanje državne administracije u raznim segmentima, znači kontrola granice, carina i tako dalje i ta Studija o izvodljivosti treba da ishodi u jednom pozitivnom rezultatu da bi se moglo ići na sledeći korak, a to je Sporazum o pridruživanju. Nakon Sporazuma o pridruživanju sledi kandidatura za članstvo", rekao je Vejvoda.

Vejvoda objašnjava da problem prilikom izrade Studije o izvodljivosti mogu da predstavljaju neusaglašene carinske stope za 56 poljoprivrednih proizvoda. "Ekonomski deo sada postaje ključni deo. Evropska unija je velikim delom zasnovana na jednoj ekonomskoj uniji, na privrednoj racionalnosti, na zajedničkom tržištu, na zajedničkom novcu, i prema tome ukoliko smatrate da ste kadri da uđete u krug takvih zemalja, i vaš sistem mora tome da se prilagodi", rekao je Vejvoda.Ivan Vejvoda navodi da bi u idealnim uslovima, Studija o izvodljivosti mogla da bude završena do kraja ove, a pregovori o stabilizaciji i pridruženju do kraja 2004. ili početka 2005. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.