Izvor: B92, 12.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vejt: Ponoš mi je blizak prijatelj

Beograd -- Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Greg Vejt izjavio da su srpske oružane snage veoma profesionalne.

Vejr je rekao da su on i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš veoma bliski prijatelji. "Imam i druga dobra prijateljstva u Srbiji. Što više razmena budemo imali, ta prijateljstva će se proširivati", rekao je Vejt Glasu Amerike.

Nacionalna garda Ohaja, koja je jedna od dve rezervne komponente regularne Kopnene vojske SAD, uspostavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je septembra 2006. godine partnerstvo sa Vojskom Srbije, u okviru kojeg oficiri dveju zemalja zajednički prolaze kroz obuku i razmenjuju iskustva.

"Jedna jedinica naših specijalnih snaga vežbala je sa 63. padobranskim bataljonom opstanak u prirodi. Rekli su mi da je vežba bila izvanredna i da im je bila veoma korisna. Čitave godine imali smo slične vrste saradnje", rekao je američki general.

Vejt, koji je nedavno boravio u Srbiji, rekao je da garda ima partnerski odnos sa 56 zemalja, a da je tokom poslednjih godinu dana Nacionalna garda Ohaja sa Vojskom Srbije razmenila 21 posetu - više nego sa bilo kojom drugom zemljom.

"Program se zove IMET - Internacionalna vojno-obrazovna obuka. Srpski oficiri i podoficiri dolaze u Ameriku i prolaze kroz razne škole, kao što je Komandno-štabni koledž ili škole za komandovanje. Naši oficiri su u Srbiji uglavnom imali vojne vežbe sa srpskim snagama", rekao je Vejt.

Dodao je da, u zavisnosti od kursa, srpski oficiri provode u SAD između mesec dana i devet meseci, dok američki oficiri borave u Srbiji po nedelju dana ili nešto duže.

"Pre dve nedelje proveo sam osam dana u Srbiji sa delegacijom u kojoj je bilo još 38 oficira i podoficira. Jedna naša manja jedinica posetila je 63. padobranski bataljon VS. To je bila prva razmena u Srbiji. Imali smo zajedničke skokove padobranima u Nišu i zajednički obavljali druge vežbe", rekao je Vejt.

On je rekao da je trenutno u Ohaju na obuci 38 pripadnika Vojske Srbije i da je, na osnovu tih razmena, veliki broj pripadnika Nacionalne garde Ohaja izrazio želju da poseti Srbiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.