Izvor: B92, 20.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Većinski sistem bolji na lokalu"

Beograd -- Ministar Milan Marković smatra da je većinski izborni sistem na lokalnom nivou bolji od proporcionalnog.

Ne želeći da prejudicira po kojim pravilima će se u Srbiji uskoro birati nova lokalna i pokrajinska vlast, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu izjavio je za Večernje novosti da je, po njegovom mišljenju, daleko bolje da građani na lokalnom nivou, "imenom i prezimenom, znaju za koga su glasali".

"Dakle, mislim da je bolji većinski od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proporcionalnog izbornog sistema, a ne da se odbornici kriju iza svojih partija. To je i poštenije prema građanima", kazao je Marković.

On je rekao da će, ipak, "politički dogovor" stranaka u tome imati veliku ulogu.

Na pitanje da li je za državu bolje da se lokalni, pokrajinski i predsednički izbori održe odjednom ili odvojeno, Marković je odgovorio da "i za jednu i za drugu varijantu postoje jednako jaki argumenti".

"Sa jedne strane, bilo bi jako dobro ako bi ljudi znali koga biraju, da se odbornici ne kriju iza svojih lidera, a sa druge strane stoji kriterijum ekonomičnosti", rekao je Marković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.