Izvor: B92, 04.Maj.2009, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većini sela uključena struja

Peć -- Većini srpskih sela na Kosovu uključena je struja posle plaćanja paušala od 26 evra po domaćinstvu i potpisivanja kolektivnog sporazuma sa KEK-om.

Meštani Gračanice dobili su rok da do 11. maja potpišu sporazum sa Kosovskom elektroenergetskom korporacijom (KEK), dok u Kosovskom Pomoravlju više srpskih sela ijoš nema struju.

Šef kancelarije za zajednice opštine Peć u Goraždevcu Slobodan Petrović rekao je da je posle potpisivanja kolektivnih sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa KEK-om struja uključena Srbima povratnicima u selima Belo Polje, Ljevoša i Siga u pećkoj opštini, kao i povratnicima u Osojanu u opštini Istok.

Petrović je rekao za Betu da su povratnici u ovim selima potpisali sporazum i platili KEK-u paušalno po 26 evra po domaćinstvu jer je ta uplata zajedno sa sporazumom bila uslov za uključenje struje.

Isti sporazumi sa KEK-om potpisani su u Goraždevcu i u povratničkom selu Brestovik u pećkoj opštini.

Petrović je rekao da Srbi u Goraždevcu još skupljaju novac da plate paušale i očekuje da će struja ovom selu biti uključena danas.

On je dodao da su meštani sela Brestovik platili paušal i potpisali sporazum ali da njima radnici KEK-a još nisu uključili struju.

"Reč je o nesporazumu zato što KEK traži da povratnici plate paušal za 70 izgrađenih kuća a ne za trideset porodica koliko se vratilo u Brestovik", rekao je Petrović.

On je najavio da će danas u Peći razgovarati sa predstavnicima KEK-a kako bi se prevazišao nesporazum i kako bi bila uključena struja u Brestoviku.

Naglasio je da očekuje da meštanima Goraždevca i drugih sela posle urednog jednogodišnjeg plaćanja utrošene električne energije nadležni u KEK-u izbrišu stari dug za struju.

Predsednik opštine Istok, koja je izmeštena u Osojane, Dragoljub Repanović rekao je da je u tom selu struja uključena pošto su Srbi povratnici potpisali sporazum sa KEK-om i platili paušal od 26 evra po domaćinstvu.

Repanović je rekao da narednih dana treba da budu registrovani i očitani strujomeri po domaćinstvima kako bi meštani mogli uredno da plaćaju struju i da i njima bude otpisan stari dug.

Više srpskih sela u Kosovskom Pomoravlju, kao i selo Livađe u opštini Lipljan, i dalje su bez struje. Srbi u Kosovskom Pomoravlju su rekli da nemaju poverenje u sporazum sa KEK-om, a meštani Livađa su rekli Beti da očekuju da njima danas nakon plaćanja paušala struja bude uključena.

Načelnik Kosovskog upravnog okruga Goran Arsić ranije je rekao da su menadžeri KEK-a prošle sedmice dali rok meštanima Gračanice da do 11. maja potpišu Kolektivni sporazum sa KEK-om inače će to selo biti isključeno sa snabdevačke mreže.

Nadležni u KEK-u ranije su izjavili agenciji Beta da će svi potrošači koji ne plaćaju utrošenu električnu energiju biti isključeni iz mreže.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.