Većina Nemaca želi da Šolc podnese ostavku - anketa

Izvor: Vostok.rs, 08.Jan.2024, 22:36

Većina Nemaca želi da Šolc podnese ostavku - anketa

Podrška javnosti nemačkom kancelaru Olafu Šolcu pala je na rekordno nizak nivo, izvestio je u ponedeljak tabloid Bild, pozivajući se na novo istraživanje koje je sproveo institut za ispitivanje javnog mnjenja INSA. Skoro dve trećine Nemaca želi da on podnese ostavku pre sledećih saveznih izbora, zakazanih za oktobar 2025, pokazuju podaci.
Čak 64 odsto ispitanika izjavilo je za INSA-u da bi Šolc trebalo da napusti svoju funkciju i da je preda ministru odbrane Borisu Pistorijusu, koji je kolega socijaldemokrata. Manje od četvrtine Nemaca se protivilo toj perspektivi. Šolc bi takođe izgubio izbore od bilo kog od svojih glavnih rivala, pokazala je anketa. Samo 23 odsto Nemaca bi podržalo aktuelnog kancelara protiv Fridriha Merca, lidera opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Sam Merc bi uživao podršku 26 odsto birača. Ukoliko bi se Šolc suočio sa Markusom Soderom, liderom Hrišćansko-socijalne unije (CSU) – tradicionalnog saveznika CDU u Bavarskoj – Soder bi obezbedio čistu pobedu sa 36% prema 20%. Pistorijus bi imao tesnu pobedu protiv Merca sa 25% prema 23%, ali bi i dalje izgubio od Soedera 25% prema 34%, navodi se u istraživanju. Soeder trenutno služi kao guverner najmnogoljudnije nemačke države i poznat je po svojoj kritici Šolcove politike. U novembru je upozorio da je Nemačka u „ozbiljnoj krizi“, posebno osuđujući kancelarkov kabinet zbog neuspeha budžeta i policije, dodajući da je „vlada bankrotirala“. Bavarski političar je takođe kritikovao strategiju savezne vlade da koristi samo subvencije za borbu protiv povećanja cena usled odustajanja od ruskih snabdevanja energentima. On je takođe kritikovao Berlin zato što, kako je rekao, daje prednost vojnoj pomoći Ukrajini u odnosu na bezbednost same nacije. Anketa INSA pokazala je da Socijaldemokratska partija (SPD) Olafa Šolca ima podršku samo 16 odsto Nemaca, 15 procentnih poena iza CDU i sedam procentnih poena iza desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD). Šolc već duže vreme gubi podršku javnosti. Početkom decembra, anketa JuGov-a pokazala je da 74% Nemaca veruje da on loše obavlja posao kao kancelar, a samo 20% vidi njegov učinak u pozitivnom svetlu. Čak 73% reklo je da nije zadovoljno čitavim njegovim kabinetom. Nekih 77% je reklo da polažu malo ili nimalo poverenja u način na koji Šolc upravlja Nemačkom. Čak i među pristalicama SPD-a, ova brojka je dostigla 60%. Kasnije u toku meseca, Der Spiegel je izvestio da je Šolcovo lično odobravanje palo na samo 30%, što je pad sa 44% u junu 2023. Bild je u ponedeljak opisao Šolca kao „najnepopularnijeg kancelara svih vremena“. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.