Večernje bogosluženje u Budimpešti povodom Lazareve subote

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2021, 23:54

Večernje bogosluženje u Budimpešti povodom Lazareve subote

Lazareva subota obeležava se poslednje nedelje časnog posta i posvećena je uspomeni na vaskrsenje Lazara i svečani ulazak Hrista u Jerusalim. Ovaj dan praznuje se uoči Cveti, a tada se u srpskim hramovima, pa tako i u Budimpešti služi večernje bogosluženje.

Povodom Lazareve subote u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Budimpešti okupilo se mnogo ljudi, mališani su se radovali nosili grančice u ruci i zvončiće oko vrata.

"Jako je važno da čuvamo , da možemo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se okupljamo i da se družimo . Pošto obično pogotovo sada ne možemo da se družimo i obično bude tako da se u crkvi skupimo i onda tu popričamo. Ja mislim da je baš važno da se naša generacija, dobro nauči o starim običajima da možemo dalje novim generacijama da predamo", rekao je Nemanja Nedeljković.

"Znači mi zato što je danas Lazareva subota i zato što se mi Srbi ovde skupljamo u Mađarskoj u srpskoj crkvi", kazao je Lazar Agatonović.

"Meni je lep dan zato što se igramo sa decom i lepo nam je ovde", izjavila je Lana Čolović.

Lazareva subota u narodu Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečje radosti. Za taj dan vezuje se niz običaja. Nose se grnčice vrbe jer se time simbolično predstavlja ulazak Hristov u Jerusalim. U našem narodu je običaj da deca na ovaj dana nose i zvončiće oko vrata što simbolično predstavlja pozdrav Hristu koji je ulazio u Jerusalim. Tada se u srpskim hramovima, pa tako i ovde u Budimpešti služi večernje bogosluženje i u crvu se unose mlade grančice vrbe tek olistale.

"Nedelju dana pred Vaskrsenje Hristovo mi proslavljamo jedno veliko vaskrsenje to je vaskrsenje Lazarevo i to nas i Gospod podseća upravo na ono što treba da bude taj najradosniji praznik , praznik vaskrsenja Gospodnjeg. Da da Gospod Bog da svi dočekamo u radosti taj veliki praznik", saopštio je Zoran Ostojić, paroh peštanski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.