Važni dobri odnosi sa SAD, Vučić imao susrete na izuzetno visokom nivou

Izvor: BKTV News, 18.Jul.2017, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Važni dobri odnosi sa SAD, Vučić imao susrete na izuzetno visokom nivou"

Za Srbiju je značajno da izgradi dobre odnose sa SAD-om imajući u vidu uticaj te zemlje na politička dešavanja u regionu, rekla je Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku.

"Taj uticaj su nedavno i dokazali razrešenjem krize u Makedoniji. Kada govorimo o normalizaciji odnosa s Prištinom moramo imati u vidu da SAD može uticati na sve aktere u procesu pregovora", rekla je Joksimović gostujući na RTS-u.

Zbog toga je u simboličnom smislu izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << važno da je prva bilateralna poseta koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izabrao poseta SAD-u.

"Susreti su bili na izuzetno visokom nivou, videli smo da su prevladavali pozitivni tonovi, da je sve što je na agenci između Srbije i SAD bilo i tokom ovog susreta, ali da je stvorena određena vrsta poverenja imajući u vidu da je ovo nova administracija", naglasila je ona.

Na dnevnom redu, kaže, bile su ekonomske teme, te da se predsednik susreo sa mnogim predstavnicima velikih kompanija. Konstatovano je i da je zabeležen rast od 6,5 odsto u robnoj razmeni sa SAD i da je za Srbiju značajno da privuče investicije iz SAD.

"Ono što je važno da se pokaže da postoji određena vrsta poverenja, a da s druge strane SAD posmatraju Srbiju kao stabilnu zemlju u kojoj je svaka investicija obezbeđena", rekla je Joksimović.

Precizira da je predsednik Srbije imao priliku da predstavi svoju platformu i poziciju u odnosu na budućnost, ali i da nova administracija SAD predstavi svoje ideje za Zapadni Balkan, da li će to biti politika kontinuiteta.

Nova administracija SAD, pojašnjava, dominantno je zaokupljenja različitim svetskim krizama i Rusijom.

"U domaćoj javnosti se mnogo spekuliše o uticaju Rusije na predsedničke izbore. Nešto što je u predizbornoj kampanji izgledalo kao mogućnost da dođe do otopljavanje odnosa nije se desilo, čak negativni trendovi su i dalje na stolu. Ovo je tema koja je za njihovo društvo dominantna", kaže Joksimović.

Bez obzira na zaokupljenost Rusijom čini joj da pitanje na čijoj je strani Srbija nije bilo na dnevnom redu, jer saradnja Srbije sa SAD-om upravo najviše napreduje u onom delu koji se odnosi na vojnu sardanju.

"Tome u prilog ide činjenica da prvi susret koji je imao Vučić je sa predstavnicima garde Ohaja. Sve druge teme koje je odnose na odnos Srbije i SAD su na mnogo nižem nivou rasta", zaključila je ona.

Govoreći o izjavama koje su se čule poslednjih dana i poziva da se Beograd odluči da li je na strani Rusije ili Zapada, Joksimovićeva je rekla da Srbija svojim potezima ne prelazi linije koje bi dovele u sumnju njenu neutralnost.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.