Vatromet i počasna artiljerijska paljba u čast obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2019, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatromet i počasna artiljerijska paljba u čast obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda (VIDEO)

U čast obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu – 20. oktobra, na Savskoj terasi na Kalemegdanu Garda Vojske Srbije izvršila je počasnu paljbu sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa u skladu sa naređenjem koje je tim povodom dao predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Paljbi, koju je izveo Gardijski bataljon Vojske Srbije, prisustvovali su brojni građani.

Pre 75 godina, 20. oktobra 1944. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine, nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije Beograda, koja je trajala 1.287 dana, okončana je velikom pobedom koju su izvojevale združene jedinice Narodnooslobodilačke Vojske Jugoslavije i Crvene Armije.

U čast 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva večeras su ispaljeni počasni plotuni, uz veliki vatromet.

Nakon obraćanja medijima, Vučić i Medvedev su sa terase centralnog salona Palate Srbija ispratili spektakularan vatromet.

Vatromet je trajao nekoliko minuta, uz plotune ispaljene sa dunavske strane Palate.

Ruski premijer boravi danas u zvaničnoj poseti Srbiji, upravo povodom obeležavanja važne godišnjice, dana oslobođenja srpske prestonice, u kojem su se zajedno borili sovjetski i srpski vojnici.

Medvedev: Čast mi je da učestvujem u proslavama u Beogradu

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev objavio je večeras na Tviteru da je počastvovan da učestvuje u obeležavanju 75-godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

"Velika mi je čast da učestvujem u proslavama 75-godišnjice oslobođenja Beograda od nacista. Takve bitke kao što je Beogradska ofanziva odlučile su sudbinu Evrope i celog sveta. Sećanje na nju podjednako neguju srpski i ruski narod", naveo je Medvedev i objavio fotografiju sa Spomen-groblja oslobodiocima Beograda, gde je položio vence zajedno sa premijerkom Anom Brnabić.

On je istakao da Rusija ceni posvećenost Srbije da sačuva istinu o Drugom svetskom ratu.

"To je posebno važno sada, kada se uništavaju spomenici, a egzekutori pozdravljaju kao heroji u nekim zemljama. Takvo ignorisanje podriva ključne principe međunarodnih odnosa, koji su razvijeni nakon rata", naveo je ruski premijer.

Medvedev je naglasio da je Rusija uvek podržavala srpski narod i da je spremna da pruži bilo kakvu pomoć, koja bi mogla da bude neophodna za očuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Mi smo isključivo zainteresovani za mirno rešenje procesa, zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN", poručio je Medvedev.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vatromet i plotuni u čast obilježavanja oslobođenja Beograda

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Okt.2019

BEOGRAD - U čast 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva večeras su ispaljeni počasni plotuni, uz veliki vatromet.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.