Vašington: Prava uglavnom poštovana

Izvor: B92, 07.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington: Prava uglavnom poštovana

Relativno pozitivno o ljudskim pravima u Srbiji

Vašington -- Vlada Srbije uglavnom je poštovala ljudska prava svojih građana, ali postoji i veliki broj problema, navodi Stejt department.

U godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u Srbiji među problemima se posebno navode široko rasprostranjena korupcija u policiji i sudstvu, nekažnjavanje počinilaca krivičnih dela, neefikasni i dugi sudski procesi i nesaradnja vlade sa Haškim tribunalom. Stejt department >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukazuje na činjenicu da vlada nije pokrenula nove istrage i procese protiv počinilaca ratnih zločina iz 90-ih.

Maltretiranje novinara, aktivista za zaštitu ljudskih prava i ostalih kritičara vlasti, proizvoljna hapšenja i selektivna primena zakona u političke svrhe, ograničavanje slobode govora i veroispovesti, uključujući i novi diskriminatorski zakon o verama, navode se među problemima koji opstaju u Srbiji.

U izveštaju se ocenjuje da su "sudovi podložni korupciji i političkom uticaju" i da "korupcija u pravosuđu ostaje problem".

"Postoje izveštaji da su vladini zvaničnici nastojali da podriju politički osetljive procese, uključujući primenu sile na tužioce i sudije. Sudovi su veoma neefikasni, a za rešavanje nekih slučajeva potrebne su godine", ocenjuje Stejt department.

Kada je reč o korupciji vlasti, navodi se da "u javnosti postoji rašireno shvatanje o korupciji vlasti na svim nivoima" i ocenjuje da su vlasti bile "nedosledne" prema toj vrsti korupcije.

"Istrage su često izgledale kao politički motivisane, a bilo je brojnih primera kada vlasti nisu odgovorile na detaljne izveštaje o sumnjama na korumpiranost visokorangiranih zvaničnika. Medijsko izveštavanje o korupciji često je bilo senzacionalističko", ocenjuje se u izveštaju.

Stejt department je, međutim, pohvalio rad Specijalnog suda koji "nastavlja da napreduje u više slučajeva ratnih zločina i organizovanog kriminala i pored nekih političkih pritisaka i pretnji kriminalnih grupa".

U izveštaju su pohvaljeni i napori vlade na suzbijanju trgovine ljudima, zaštiti žrtava te trgovine i sudskom gonjenju počinilaca, a navodi se i da je znatno smanjen broj napada na pripadnike manjina.

Konstatuje se i da novinari u Srbiji ponekad pribegavaju autocenzuri u strahu od tužbi za klevetu i plašeći se da ne uvrede javnost - posebno kada je reč o tekstovima koje pišu o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji, referendumu u Crnoj Gori i pregovorima o statusu Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.