Vašington-Moskva i kosovsko pitanje

Izvor: B92, 29.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington-Moskva i kosovsko pitanje

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković očekuje da će biti još razgovora između SAD i Rusije na najvišem nivou o Kosovu.

On je izjavio za B92 da bi rezultat tih kontakata mogao da bude nastavak traženja kompromisnog rešenja: "Činjenica da su dvojica predsednika, Buš i Putin, razgovarali, ukazuje na to da je Vašingtonu ipak teško, nije lako da se odluče na potez nasilnog prekrajanja granica jedne suverene države, jer bi to bilo prvi put u istoriji Ujedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacija."

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče u telefonskom razgovoru sa američkim predsednikom Džordžom Bušom, da je protiv nametanja scenarija za Kosovo neprihvatljivih Beogradu i Prištini.

U saopštenju Kremlja povodom razgovora dvojice predsednika navodi se da su Buš i Putin razgovarali na inicijativu američkog predsednika, a pored Kosova, bilo je reči i o situaciji u Iranu i američkim planovima protivraketne odbrane u centralnoj Evropi.

Zamenik šefa ruske diplomatije Vladimir Titov ponovio je da je Rusija za aktivni nastavak pregovaračko-diplomatskih napora u rešavanju statusa Kosova.

"U situaciji kada nema saglasnosti, ne može se tek tako forsirati proces i pokušavati s nametanjem jednostrane varijante", rekao je Titov.

Titov je upitao "kako će biti pravična i održiva varijanta na koju ne pristaje jedna od strana, i koja je očigledno u koliziji s međunarodnim pravom i čitavim kompleksom odluka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija" i "kako je moguće menjati granice bez pristanka država".

Lavrov: Ahtisarijev predlog osuđen na propast

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže danas da Marti Ahtisari "neće uspeti" da svojim planom reši kosovski problem zato što zanemaruje stav Beograda.

"Nemoguće je rešiti taj problem a da se ne uzme u obzir mišljenje dve sukobljene strane, Beograda i Prištine. Ahtisari je odlučio da ih ignoriše. Mislim da neće uspeti", ocenio je Lavrov posle susreta s portugalskim kolegom Luisom Amadom.

"Računamo i na JAR, Ganu i Kongo"

Srbija, u strogo formalnom smislu, nema mehanizam kojim bi mogla da utiče na raspravu o nastavku pregovora o statusu Kosova, izjavio je savetnik premijera Srbije Vladeta Janković.

"Intenzivni kontakti sa diplomatskim misijama pri Ujedinjenim nacijama mogli bi, međutim, biti vrlo plodotvorni", rekao je Janković za današnje "Večernje novosti".

Janković nije direktno odgovorio na pitanje da li će Rusija u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija uložiti veto na rezoluciju kojom bi Kosovo dobilo nezavisnost, rekavši da je stav Rusije "sve vreme dosledan i jasan".

"Ozbiljne diplomatije, kakva je ruska, dobro znaju zašto se, kada i kako poseže za kojim sredstvima", rekao je Janković.

Na pitanje koje bi još države članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija mogle da budu protiv takve rezolucije, Janković je odgovorio da bi to mogle da budu Slovačka ili Indonezija, a da bi trebalo računati i na Južnoafričku Republiku, Ganu i Kongo.

"Srbiju ubediti perspektivom ubrzanog članstva u EU "

Švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt ocenio je da bi Srbija mogla da prihvati nezavisnost Kosova, ako bi joj bila ponuđena perspektiva učlanjenja u Evropsku uniju.

"EU bi mogla da ponudi status kandidata u roku od godinu dana", izjavio je Bilt za japanski "Jomiuri Simbun", pojašnjavajući da postoji velik broj koraka koje neka zemlja mora da pređe da bi postala punopravna članica Unije.

Priznajući da međunarodna zajednica "raspolaže veoma ograničenim sredstvima", Bilt je kazao da bi Srbiju "privukla perspektiva učlanjenja u EU".

Prema njegovim rečima, iako Unija do sada nije bila veoma izričita u povezivanju mogućeg članstva sa pitanjem Kosova, "te dve stvari bi trebalo da budu tešnje vezane".

Bilt je optimista i u pogledu rešavanja kosovskog pitanja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. "Nadam se da će do leta postojati rezolucija Saveta bezbednosti", rekao je Bilt, kao i da je apsolutno neophodna "snažna međunarodna uloga" koja bi podržala nezavisno Kosovo.

Bataković: Odluka SB tek na jesen

Savetnik predsednika Srbije Dušan Bataković smatra da će odluka o daljem rešavanju statusa Kosova biti odložena do jesenjeg zasedanja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Prvi predlog nove rezolucije o Kosovu, kako se s raznih strana oprezno najavljuje, mogao bi doći tek u maju, mada mi se ipak čini izvesnijim da će odluka o daljem rešavanju budućeg statusa Pokrajine biti odložena do jesenjeg zasedanja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Bataković za novosadski "Dnevnik".

On smatra da Srbi na Kosovu moraju da dobiju vlastiti entitet, u koji će biti uključeni i Srbi koji žive južno od Ibra, gde ima oko hiljadu manjih ili većih srpskih naselja.

"Taj prostor prosto vapi, iz ekonomskih, bezbednosnih, političkih i kulturoloških razloga, a pre svega zbog kulturnih i jezičkih kriterijuma, da bude povezan u veću teritorijalnu celinu, odnosno region s vlastitim institucijama", kazao je Bataković.

Nikolić: Interesna zona Rusije

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas da će Srbija biti "deo interesa" Rusije ako ona spreči da Kosovo postane nezavisno. Nikolić je pozvao vlasti Srbije da se izjasne da li će priznati nezavisnost Kosova kao uslov za članstvo u Evropskoj uniji.

"Srbija će verovatno morati da prizna Kosovo da bi ušla u EU. To su ucene i ultimatumi. Srbija nikada neće biti u EU, koja nas drži u zatvoru i otima nam deo po deo stanovništva", rekao je Nikolić.

Nikolić je pozvao predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu da "otvoreno kažu da su bili u zabludi" šest godina jer su verovali Evropskoj uniji, koja je Srbiji "lomila vrat". "Tadić i Koštunica vode zemlju u haos i demokratiju koju je EU smislila za paćenike u tranziciji", rekao je Nikolić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.