Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varma: Riker izneo samo mogućnost

NJUJORK - Portparol generalnog sekretara UN Brendan Varma izjavio je da će misija UN na Kosovu ostati sve dok Savet bezbednosti ne odluči drugačije, a da je predstavnik UN na Kosovu, rekavši da je izvesna opcija da misija EU budu pod okriljem UN, izneo samo jednu od mogućnosti, javlja Fonet.

Prvi čovek Ujedinjenih nacija Ban Đi-mun razgovarao je u sredu u NJujorku s generalnim sekretarom NATO Jap de Hop Sheferom, koji je polazeći na taj sastanak najavio da će zatražiti pojašnjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u vezi sa odgovornošću snaga Alijanse za mir i bezbednost na Kosovu u predstojećem, kako je navedeno, prelaznom periodu.

Portparol generalnog sekretara UN Brendan Varma za Bi-Bi-Si rekao je da je to bio privatan sastanak čiji detaljni nisu za javnost.

Ban Đi-mun je primio k znanju zabrinutost NATO, a sa svoje strane Sheferu je preneo svoju viziju daljeg razvoja događaja.

Na molbu Bi-Bi-Sija da razjasni tu viziju, Brendan Varma je rekao: „Ne mogu mnogo toga da kažem. Podsetiću da su Ujedinjene nacije prisutne na Kosovu od kraja devedesetih godina i tamo ćemo, u skladu s Rezolucijom 1244, ostati sve dok Savet bezbednosti ne odluči drugačije“.

Šef Unmika Joakim Riker je agenciji Asošijeted pres izjavio da će misija Evropske unije na Kosovu, Euleks najverovatnije biti pod svojevrsnim kišobranom UN. On je, takođe, rekao da će misija svetske organizacije, koja će do daljnjeg ostati na Kosovu biti statusno neutralna, što je agencija protumačila kao nagoveštaj da kosovski ustav, koji treba da bude usvojen u junu, neće dati vlastima u Prištini punu vlast.

Na pitanje Bi-Bi-Sija da li Rikerova izjava odražava i stavove generalnog sekretara UN, Varma je rekao da je predstavnik UN na Kosovu izneo svoje mišljenje i svoju analizu o mogućem razvoju događaja.

„On je govorio o hipotetičkom scenariju koji bi se mogao dogoditi u budućnosti. On nije najavio nekakve dogovorene korake, već je samo izneo jednu od mogućnosti. Ponovo naglašavam, dok Savet bezbednosti ne donese drugačiju odluku, mi radimo kao i do sada, u skladu sa Rezolucijom 1244. Razume se, u stalnim smo konsultacijama sa ključnim akterima da bismo utvrdili kako da na najbolji mogući način sprovedemo mandat koji nam je tom rezolucijom poveren“. Portparol NATO je nešto ranije izjavio da ne treba očekivati da će sedamnaest hiljada vojnika u sastavu Kfora delovati kao policijske snage.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.