Izvor: B92, 23.Apr.2010, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varikio: Srbija prirodni član EU

Beograd -- Srbija ima centralno mesto u regionu i Italija je vidi kao prirodnog člana EU, kaže za B92 italijanski ambasador u Beogradu Armando Varikio.

Sledeće nedelje u Beograd dolazi šef italijanske diplomatije Franko Fratini koji će sa ovdašnjim zvaničnicima, kako je za B92 najavio ambasador Italije u Beogradu Armando Varikio, razgovarati o nastavku procesa evropskih integracija Srbije.

Gostujući u Vestima TV B92, ambasador Varikio je podsetio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fratinijeva podrška Srbiji počela još dok je bio evropski komesar kada je i pokrenuo proces koji se završio ukidanjem viza za Srbiju.

"Ovu zemlju vidimo kao prirodnog člana EU. Srbija ima centralno mesto u regionu i veliki potencijal. Nije moguće izostaviti je”, kaže Varikio.

Odgovarajući na pitanje koliko je realno da Srbija postane članica 2014. godine, onako kako su to nedavno predlagali Rim i Atina, Varikio je podsetio da je ta godina veoma simbolična jer predstavlja godišnjicu tragičnog početka Prvog svetskog rata u Evropi.

"Mislimo da bi baš oko tog datuma trebalo napraviti neke velike pomake. Pre nego što tamo stignete, neophodno je da Srbija dobije status kandidata i da počnu pregovori o članstvu. Ono što je zaista važno je da postoji evropska perspektiva. Posle toga dolaze pregovori o konkretnom datumu kada će to biti moguće”, kaže italijanski ambasador.

Varikio je najavio i da će italijanski premijer Silvio Berluskoni uskoro posetiti Srbiju.

"To će biti veoma važna poseta, zapravo prva poseta Berluskonija Srbiji, kao premijera Italije. On dolazi sa velikom delegacijom koju čine članovi Vlade. Ono što smo počeli prošlogodišnjom posetom Italiji srpske delegacije koju je predvodio predsednik Tadić, je proces strateške saradnje. Dakle, odnosi između Italije i Srbije mogu samo dalje da se razvijaju”, ocenjuje on.

Varikio je preneo i da je kompanija "Fijat” u svom petogodišnjem poslovnom planu označio Kragujevac kao jedan od prioriteta. U Srbiji će se, prema njegovim rečima, proizvoditi automobil koji će se izvoziti u ceo svet.

O planovima "Fijata” za Srbiju i razvoju ekonomskih odnosa između dve zemlje možete čitati više u našoj rubrici Biz, dok ceo razgovor naše novinarke Ljubice Gojgić i italijanskog ambasadora Armanda Varikija možete pročitati u našoj rubrici Intervju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.