Varadi: Rezolucija pred MSP za šest meseci ili dve godine!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varadi: Rezolucija pred MSP za šest meseci ili dve godine!

BEOGRAD - Međunarodni sud pravde (MSP) proceniće da li će o nacrtu rezolucije Srbije odlučivati u hitnom ili u redovnom postupku, što znači da bi ona na dnevnom redu suda mogla da se nađe za šest meseci, odnosno za dve godine, izjavio je sinoć Tanjugu profesor Međunarodnog prava Tibor Varadi.

"Pošto Generalna skupština nije zatražila od suda da se izjasni po hitnom postupku o srpskoj rezoluciji, o tome će odlučiti sud", precizirao je profesor Varadi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Po prijemu zvaničnog zahteva Generalne skupštine UN za savetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije MSP će najpre zatražiti mišljenje od svih zainteresovanih strana, a na sudu je da se opredeli koje će će to zemlje biti, naveo je Varadi i dodao da nema nikakve sumnje da će Srbija biti pozvana da se izjasni kao podnosilac predloga.

On je dodao da je praksa suda pokazala da argumentaciju može da traži i od država koje nisu članice UN, kao i od relevantnih organizacija i tela za koje veruje da mogu doprineti raspravi, pa se može ocekivati da to zatraži i od privremenih organa Kosova.

Podsetio da je taj sud uputio poziv Palestini kada je raspavljano o pravnim posledicama odluke izrealskih vlasti da podignu zid razgraničenja na okupiranoj palestinskoj teritioriji. Rok koji će sud odrediti za davanje mišljenja, zavisi od toga da li je postupak hitan ili nije.

Posle razmatranja pisanih podnesaka odnosno mišljenja zainteresovanih strana, MSP će najverovatnije otvoriti javnu raspravu na kojoj će strane dodatno obrazložiti svoje stavove, a potom će doneti odluku, objasnio je Varadi.

Za 62 godine, svog postojanja Međunarodni sud pravde je 25 puta pozivan da da "savetodavno mišljenje" po nekom pitanju, podsetio je Varadi i kazao da mišljenje suda "nema obavezujuće dejstvo, ali da ima nespornu pravnu i moralnu težinu".

Za razliku od opcije podnošenja tužbi protiv država koje su priznale Kosovo i Medtohiju kao nezavisnu državu, što bi značilo da sud treba da odluči da li je nečije priznanje u redu, ovde je pitanje koje je postavljeno sudu mnogo direktnije "da li je samoproglašavanje nezavisnosti u skladu sa Međunarodnim pravom".

"Ukoliko savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde bude išlo u prilog Srbiji, ona će dobiti podršku međunarodnog prava za tvrdnje da je jednostrano proglašenje Kosova bilo nelegalno i to bi bio veliki dobitak i u političkom smislu", istakao je Varadi.

"Pravno pitanje dobiće i pravni odgovor, a politički efekti zavisiće od mišljenja suda", naveo je Varadi.

Ocenjujući da je prihvatanje nacrta rezolucije Srbije u Generalnoj skupštini UN pobeda srpske dipolomatije, profesor je naveo da je "dobro je što je jedno političko pitanje prebačeno na teren prava" i dodao da je "optimista" kada je u pitanju savetodavno mišljenje MSP.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.