Varadi: Presuda Gotovini ne utiče na tužbe pred MSP

Izvor: S media, 20.Apr.2011, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varadi: Presuda Gotovini ne utiče na tužbe pred MSP

Bivši glavni pravni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) akademik Tibor Varadi izjavio je da presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima suštinski ne utiče na postupke pred MSP koji se tiču tužbi i kontratužbi za genocid Hrvatske i Srbije.

Varadi, takođe, smatra da presuda Anti Gotovini, iako "očigledno izaziva dosta žestoka osećanja", neće dugoročno uticati na odnose Srbije i Hrvatske, koji su, kako kaže, "na dobrom koloseku". >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

"Ova presuda pokazuje da su za vreme Oluje počinjena veoma teška krivična dela, ali Ante Gotovina nije osuđen za genocid, a pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu jedino je genocid relevantan, jer se njegova nadležnost prostire samo na krivično delo genocida", rekao je Varadi u intervjuu za "Danas".

Varadi objašnjava da to praktično znači da MSP može da osudi ili Srbiju po tužbi Hrvatske ili Hrvatsku po protivtužbi Srbije, ako zaključi da je počinjeno krivično delo genocida, a ne i ako zaključi da su počinjena teška krivična dela protiv čovečnosti, povrede humanitarnog prava ili neka druga teška krivična dela.

On je naglasio i to da Haški tribunal nijedno krivično delo na teritoriji Hrvatske, bilo da su ga počinili Srbi ili Hrvati, nije kvalifikovao kao genocid i da "zbog toga treba reći da ni tužba, a ni protivtužba nemaju nikakve šanse pred Međunarodnim sudom pravde".

Poravnanje u interesu obe strane

Varadi: Neobavezujuće mišljenje sa političkom težinom

Hag: Ne po babu, no po Srbima! (FOTO)

Pored toga, Varadi je istakao da je smatrao da MSP "možda uopšte nije nadležan" i da je isto mislilo i osmoro sudija, dok je desetoro zastupalo drugačije mišljenje.

Govoreći o mogućnosti novih pregovora o međusobnom odustajanju od tužbi između dve zemlje, Varadi je kazao "da bi to bilo vrlo racionalno" i da treba da se, "umesto da traje konfrontacija, izvuče zaključak da je teških zločina bilo sa obe strane i da se taj predmet reši mirno i vansudski".

Kada je reč o radu Haškog tribunala, Varadi smatra da prema ovom sudu u Srbiji, Hrvatskoj i BiH treba "zadržati jednu normalnu dozu poverenja", jer "nema suda koji ponekad ne greši".

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.