Vanredna sednica Skupštine Srbije o ugovorima sa MMF

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2009, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredna sednica Skupštine Srbije o ugovorima sa MMF

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović danas nije isključila mogućnost da se do početka jesenjeg zasedanja održi vanredna sednica na kojoj bi se raspravljalo o ratifikaciji finansijskih dokumenata zaključenih sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Đukić Dejanović je rekla Tanjugu da ta sednica "ne bi bila maratonska i sa ogromnim dnevnom redom", već da bi se, s obzirom na aktuelnu situaciju i nedavno završene pregovore sa MMF-om, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << moglo da raspravlja samo o tim dokumentima.

"Mi imamo vremena, radni dani za plenarne sednice su utorak, sreda i četvrtak.

Trudićemo se da što veći broj nedelja ubuduće organizujemo u skladu sa poslovnikom i imaćemo te kraće sednice, od kojih jedna može biti i u periodu vanrednog zasednja", pojasnila je Đukić Dejanović.

Upitana da li bi time bili ispunjeni zahtevi pojedinih opoziciih stranaka da se o aranžmanima sa tom međunarodnom finansijkom insitucijom razgovara u parlamentu, Đukić Dejanović je odgovorila da "skupština ima mehanizam da ministri i vlada daju odgovore na sva pitanja koje postavljaju poslanici poslednjeg četvrtka u mesecu".

"Taj instrument ćemo koristiti i dalje. Te ideje samo treba da budu usklađene sa procedurom, odnosno sa poslovnikom, i to će se naći na dnevnom redu", naglasila je predsednica skupštine.

Ona je podsetila da, tokom vanrednog zasedanja, zakazivanje sednice i njen dnevni red predlažu Vlada Srbije ili najmanje 84 poslanika, a da tokom leta nije održana još neka sednica na kojoj bi se raspravljalo o zakonskim predlozima koji čekaju u skupštinskoj proceduri, jer poslanici ne mogu da predlože zakone čiji je predlagač neko drugi.

"Poslanici imaju svoje predloge, ali da bih sada nešto stavila na dnevni red treba 84 poslanika da da sopstveni predlog, a ne da predlože da raspravljamo o zakonima čiji je predlagač neko drugi", objasnila je ona.

Đukić Dejanović je ponovila da je skupština "više nego intenzivno radila pred odmore i da je usvojila 217 zakona i 73 druga akta".

Ona je dodala da očekuje da na početku redovnog zasedanja skupština nastavi sa usaglašavanjem domaćeg zakonodavstva sa međunarodnim i ukazala da će posebna pažnja biti usmerena na sferu odbrane i obrazovanja.

"Naravno, i sve druge oblasti koje su regulisane sistemskim zakonima biće tema već od oktobra, ali ono što ćemo sigurno staviti u prvi plan to je odbrana zemlje i zakonodavna aktivnost na tu temu", naglasila je Đukić Dejanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.