Izvor: B92, 23.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van der Linden sa Koštunicom

Beograd -- Predsednik Parlamentarne skupštine SE Rene van der Linden razgovarao sa Vojislavom Koštunicom o Kosovu i predsedavanju Srbije u SE.

Van der Linden je pre sastanka rekao da je pred novom vladom i rešavanje najtežeg pitanja - budućnosti Kosova, o kojem će ona morati da pregovara sa međunarodnom zajednicom. "Postoji jasna veza između Kosova i evropskih integracija", rekao je Van der Linden, precizirajući da kosovsko pitanje mora biti rešeno zato što je ono deo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čitavog procesa razgovora o evropskoj integraciji zemlje.

Koštunica je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao tokom razgovora da Srbija "poštuje evropske vrednosti i snažno radi na ispunjavanju evropskih standarda koje podrazumeva proces priključivanja EU".

"To daje Srbiji puno pravo da očekuje i zahteva od svih evropskih institucija da poštuju Srbiju kao ravnopravnog partnera, što pre svega znači da, kao i kod svih drugih evropskih država, mora biti poštovan suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", rekao je Koštunica.

Premijer Srbije je kazao da se nacionalnim manjinama, prema svim evropskim vrednostima, jemče prava obezbeđena određenim stepenom autonomije i naglasio da je Srbija, u skladu sa tim vrednostima, albanskoj zajednici na Kosovu ponudila najviši stepen autonomije u okviru granica Srbije.

Van der Linden je na tom sastanku poželeo uspeh Srbiji u šestomesečnom predsedavanju Komitetu ministara Saveta Evrope, koje je preuzela 11. maja.

Kao predsedavajuća u Savetu Evrope, Srbija treba da pokaže daje velika prilika da je spremna da ispunjava sve svoje međunarodne obaveze, rekao je Rene Van der Linden.

"Mi već dugi niz godina i to ne samo kada je vaša država u pitanju, pomagali procese demokratskih reformi i razvoja. U potpunosti podržavam prioritete vaše vlade u smislu saradnje sa Haškim tribunalom. Jasno kažem da sve dok Karadžić i Mladić ne budu izvedeni pred sud u Hagu pravde neće biti zadovoljena za mnoge ljude koji su veoma propatili", kazao je Van der Linden.

"U razgovorima sa novoizabranim premijerom i ministrom spoljnih poslova rekao sam da bi prebacivanje obojice u Hag bio najbolji dokaz da Srbija želi da se uključi u ispunjavanje misije Saveta Evrope. Oni su me uveravali da je to jedan od prioriteta nove vlade. Ako želite da otvorite novu stranicu istorije, morate bar da očistite taj put", poručio je Van der Linden.

Van der Linden se sastao i sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, sa kojim se saglasio da je period predsedavanja Komitetu ministara Saveta Evrope "izuzetna prilika za afirmaciju Srbije kao demokratske zemlje snažno privržene zajedničkim evropskim vrednostima", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dvojica zvaničnika su razgovarala i o Kosovu, pri čemu je Jeremić rekao da se Srbija zalaže za "održivo i kompromisno rešenje" kojim će biti poštovan suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i da je za Srbiju neprihvatljiva nezavisnost Kosova.

Van der Linden, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Beogradu, sutra učestvuje na sastanku Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.