VUČIĆ: Neki misle da sam blesav kada govorim o Beogradu na vodi, ali videće šta će biti do leta

Izvor: Blic, 25.Jan.2015, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ: Neki misle da sam blesav kada govorim o Beogradu na vodi, ali videće šta će biti do leta

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u emisiji "Stav Srbije" na TV Prva da će Srbija sledeće godine biti druga zemlja po rastu u regionu. Premijer je najavio da danas putuje u Finsku, gde hje u planu stvaranje zajedničkog preduzeća sa "Sisuom" i vraćanje FAP-a u život.

Kada je reč o ekonomskim podacima o stanju Srbije, on je izneo neke brojke.

- Na listi Svetske banke o uslovima poslovanja u prošoloj godini mi smo na 91. mesto, ali u martu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ove godine skočićemo za 30 mesta imaćemo najveći skok, zahvaljujući Zakonu o radu - rekao je Vučić.

- Brojke su sledeće. Mi ćemo 2016. biti druga zemlja po rastu i fiskalu u regionu. Imali smo loše uređene javne finansije koje su nas koštale toliko, a od 2007. ta putanja finansija ide silaznom putanjom i mi smo to morali da rešimo - rekao je on.

Prema njegovim rečima, podaci za 2014. godinu su takvi da je fiskalni deficit 258 milijardi, što je značajno manja rupa u budžetu. Vučić je za televiziju Prva rekao da je planirano da fiskalni deficit u 2014. godini bude između osam i devet odsto BDP, ali da se ispostavilo da iznosi 258 milijardi dinara, odnosno 6,6 odsto BDP, što je značajno manja rupa u budžetu nego što se mislilo u avgustu prošle godine.

Govoreći o "Fijatu", Aleksandar Vučić je rekao da "nikada stvari ne prikazuje lepšim nego što jesu".

- Imamo manje proizvedenih "Fjiatovih" vozila nego u prošloj godini, zbog toga i manji izvoz, ali šta mi tu možemo. Razgovarali smo sa njima kako da im pomognemo, ali sve ostalo je na italijanskom partneru - rekao je Vučić

- Stezanjem kaiša od septembra uspeli smo da smanjimo deficit. Do početka 2016. deficit možemo da dovedemo na nivo Francuske. Od rasta našeg BDP zavisi odluka o penzijama i platama - rekao je Vučić.

Premijer kaže da "stvari nisu idealne, ni blizu završene i niko neće živeti bolje ko ne bude radio više".

- Naše je da putanju javnog duga do kraja 2016. okrenemo u suprotnom pravcu

Mi smo u najtežem trenutku krenuli da preusmeravamo lokomotivu koja je krenula ka ambisu - rekao je on.

- Međunarodna organizacija rada predviđa nastavak smanjenja nezaposlenosti u Srbiji. Oni kažu smanjivaćemo nezaposlenost, a ja vam kažem imaćemo neuporedivo bolje javne finansije - napominje premijer.

Vučić kaže da su pregovori o Železari u toku i da su teški.

- Mi dajemo sve od sebe jer "Železara" zapošljava više od 5.000 ljudi, u utorak dolazi rukovodstvo "Esmarka" na razgovore. Mi ćemo preuzeti dugove "Železare" jer nam nijedno preduzeće niko neće preuzeti sa dugovima. Mi smo "Železaru" dobili pustu i praznu. Ne očekujem probleme sa EU oko Esmarka i Dvenport je u pravu da im nismo još uvek ništa dostavili na tu temu. To treba da uradimo do 1. februara, ali još uvek nismo jer još uvek nemamo ugovor - rekao je on.

Predsednik vlade je najavio da danas putuje u Finsku.

- Susrećem se sa predsednikom, premijeromm i direktorom "Sisua". Sledi nam raspisivanje tendera i stvaranje zajedničkog preduzeća sa "Sisuom" i vraćanje FAP-a u život - rekao je on.

 - Ja znam da u Srbiji dobre vesti nisu vesti - rekao je Vučić, govoreći o planiranim investicijama.

- Beograd na vodi za koji se svi sprdaju pomalo ili misle da sam blesav kad govorim o tome, mogu da vide da je 137 objekata već sklonjeno i videće šta će da se dešava do leta - rekao je on.

Na pitanje novinara Dragana Bujoševića zašto se Telekom prodaje baš sada, on je zapitao u kakvom sistemu mi živimo.

- Jel mi živimo u kapitalizmu ili bi neko da nas vrati u samoupravni komunizam? Oni i dalje imaju profit, ali "Telekom" gubi deo tržišta od VIP-a i Telenora jer sa brojem zaposlenih nije u stanju da im konkuriše, a pitanje je ko smo mi da dozvolimo da se dalje urušava - rekao je Vučić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija će biti druga po privrednom rastu u regionu

Izvor: Beta, 25.Jan.2015

BEOGRAD, 25. januara 2015. (Beta) - Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u nedelju da je prošle godine u budžetu ostvarena mnogo manja rupa nego što se očekivalo i najavio da će Srbija 2016. godina biti druga zemlja po privrednom rastu u regionu...Vučić je precizirao da je za 2014. godinu...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.