VUČIĆ: Martin Šulc je prijatelj Srbije, otvaranju poglavlja nadam se u oktobru

Izvor: Kurir, 15.Jul.2015, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ: Martin Šulc je prijatelj Srbije, otvaranju poglavlja nadam se u oktobru

Premijer se zahvalio predsedniku Evropskog parlamenta na ličnom angažovanju i želji da vidi Srbiju kao uređenu zemlju i deo Evrope: Ovo je za nas još jedan od važnih dana koji pokazuje da Srbija nije sama, da će imati podršku, ali da niko umesto nas neće da uradi naš posao

BEOGRAD - Martin Šulc je prijatelj Srbije, rekao je premijer Aleksandar Vučić u obraćanju uživo iz Vlade Srbije posle sastanka s predsednikom Evropskog parlamenta. Vučić i Šulc obratili su se >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << novinarima jutros nešto pre 10 časova.

Predsednik Vlade Srbije kazao je da Srbija fiskalno dobro stoji, govorio o mogućem otvaranju poglavlja na jesen i najavio da se nada dobroj poljprivrednoj sezoni. On je odgovarajući na pitanja novinara dodao i da se nada da se prošlogodišnje poplave nikada neće ponoviti.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon razgovora sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom da se nada da će poglavlja u pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom biti otvorena u oktobru. "Ja se nadam da ćemo mi mnogo ranije uspeti da postignemo određene sporazuma sa Prištinom i da će već u septembru biti preporučeno, a u oktobru i otvorena poglavlja. To je moja nada, a potpuno sam uveren da ćemo pre kraja godine otvoriti ta poglavlja", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

On je istakao da ga mnogo više od otvaranja pogavlja brine pitanje stabilnosti u regionu, dodaši da je od Šulca tražio podršku i pomoć Evropskog parlamenta i EU za stabilizaciju političkih prilika na Balkanu. Predsednik EP izjavio je da otvaranje poglavlja zavisi od više stvari, ne samo od potpisivanja dogovora sa Prištinom, ali da je to "važan element". "Ne možemo da svedemo naše odnose samo na jednu tačku, ali ako sve prođe kako treba mogu da pretpostavim da bi do kraja godine bilo moguće otvaranje poglavlja", kazao je Šulc.

Foto: Pink printscreen

- Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pruža čvrstu, jasnu i nedvosmislenu podršku evropskom putu Srbije - izjavio je Vučić i poručio da će Srbija nastaviti politiku mira i stabilnosti. Verujem da ćemo imati Šulcovu ličnu podršku u celom timu u Briselu i da ćemo moći da se radujemo priznanju rezultata koje ćemo imati od Brisela", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Šulcom.

Vučić je zahvalio Šulcu na ličnom angažovanju i na tome što želi da vidi Srbiju kao uređenu zemlju i deo Evrope. "Ovo je za nas još jedan od važnih dana koji pokazuje da Srbija nije sama, da će imati podršku, ali da niko umesto nas neće da uradi naš posao", rekao je Vučić.

Premijer je rekao i da je uveren da će Srbija dati svoj doprinos daljem širenju politike mira na Balkanu i u svojim odnosima sa Albancima, Bošnjacima, Hrvatima. Sa Šulcom su, dodao je, a u razgovaru o očuvanju regionalne političke stabilnosti, sagledali perspektive Srbije, pre svega po pitanju evropskih integracija, kao i da je predsednika EP upoznao sa ekonomskim reformama u Srbiji, o kojima je, kaže, već dosta znao.

"Još jednom sam izneo stav Srbije da Srbija ne misli da lakim rešenjima i jednostavim merama dolazi do velikih i dobrih rezululata i zato smo bili spremni na teške i bolne mere i već postižemo dobre i bolje rezultate", rekao je Vučić. Navodeći da je Šulc jedan od ljudi od kojih može dosta da se nauči, Vučić mu je zahvalio na tome što je za Srbiju odvojio značajno vreme na svojoj balkanskoj turneji.

Vučić je rekao i da Srbija od svojih evropskih prijatelja ne traži milostinju već poštovanje i znanje i dodao da će Srbija, kad bude imala svoje poslanike u EP, imati ozbiljne i odgovorne predstavnike, te da se nada da na to nećemo dugo čekati.

(EPK/Beta/Tanjug)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.