VRHUNAC NEPRIJATELJSTVA BIVŠEG I SADAŠNJEG LIDERA DS Pajtić najavio tužbu protiv Šutanovca, ovo su razlozi

Izvor: Blic, 08.Feb.2018, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VRHUNAC NEPRIJATELJSTVA BIVŠEG I SADAŠNJEG LIDERA DS Pajtić najavio tužbu protiv Šutanovca, ovo su razlozi

Bivši predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić najavio je da će tužiti aktuelnog lidera demokrata Dragana Šutanovca zbog "ponovoljenih užasnih kleveta" na njegov račun.

Pajtić se na ovaj potez odlučio, kako je rekao, nakon optužbi Šutanovca da je zajedno sa Draganom Đilasom "finansijski devastirao DS".

Bivši i sadašnji predsednik demokrata već dugo nisu u sjajnim odnosima, a njihov sukob u javnosti je kulminirao izjavom Šutanovca da su "neka rukovodstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << DS posle 2012. godine svojim neznanjem, ali i lošim odlukama stranku devastirali kako u biračkom telu, tako i finansijski i doveli je u ogromne dugove iz kojih se još nisu izvukli".

Na potpitanje da li tu misli na Dragana Đilasa i Bojana Pajtića, Šutanovac je odgovorio potvrdno.

- Zato sam se i kandidovao za predsednika DS, kako bismo uradili sve i zaustavili slobodan pad - rekao je tada Šutanovac.

Već tada je Pajtić reagovao na Tviteru, a potom i u nekim medijima, gde je rekao da je ova izjava predsednika DS "odlična Vučićeva strategija za pobedu na izborima".

Odluku da tuži Dragana Šutanovca, međutim, doneo je kada je u javnosti izašao izveštaj radne grupe demokrata o "finansijskoj devastaciji" te partije. U izveštaju koji su objavili pojedini mediji navodi se da je štetnim odlukama Pajtića i Đilasa došlo do odliva oko milion evra sa računa DS-a.

Pajtić u izjavi za "Blic" navodi da podnosi tužbu protiv Šutanovca zbog kleveta na njegov račun, pre svega zbog one da je finansijski devastirao DS.

"To je odlično samo za Vučića"

- Nemam nikakvu sumnju da je sadašnji predsednik DS stoji i iza puštanja tog izveštaja u javnost, ali tužiću i one koji su ga objavili. Šutanovac misli da mu je ovo odlična strategija za izbore, ali ja mislim da je to odlično samo za Vučića - navodi bivši lider demokrata.

On je na svom Fejsbuk profilu malo opširnije pojasnio optužbe koje su iznete protiv njega. Naveo je da je "svestan da su te laži naprednjačkog tipa koje su iznete u tom 'dokumentu' usmerene da se nanese što veća šteta opoziciji na izborima, pre svega Draganu Đilasu i Aleksandru Šapiću" (koji se takođe pominje u izveštaju).

U, kako je istakao, izveštaju Šutanovčeve komisije, osim "laži i kleveta", pominju se i činjenice, a to su ugovori sa agencijom Komunis, vredni 7,9 miliona evra za izbore 2012, za koje Pajtić tvrdi da su uzrok blokade DS-a. Kako je naveo, upravo zbog toga je ta partija iz izborne kampanje izašla sa dugom od oko pet miliona evra.

"Da Đilas nije preuzeo dug, postali bismo beskućnici"

Pajtić je naveo da su Šutanovcu i njegovoj komisiji izgleda "krivi svi, osim potpisnice tog ugovora Tamare Tripić, potpredsednice demokrata i njegove najbliže saradnice".

Drugi momenat na koji se Pajtić osvrće je i to što je Đilasova kompanija "Multikom grup" otkupila dug demokrata od Razvojne banke Vojvodine, na šta, kako je naveo, niko iz DS nije mogao da utiče. Dug je iznosio 49,4 miliona dinara, a ugovor sa Đilasovom firmom je zaključen u istom iznosu.

- Bili smo prinuđeni da potpišemo ugovor o poravnanju sa "Multikom grup" da bismo zaustavili prinudnu naplatu imovine naših članova. Dvadesetak članova DS je založilo svoje nekretine da bi demokrate dobile kredit od banke. Da Đilas nije otkupio dug, članovi DS-a postali bi beskućnici. Njihove nekretnine bi bile prodate na javnoj aukciji - naveo je Pajtić.

"Sekretarica zaboravila da udari pečat"

On se osvrnuo i na ugovor koji je sklopljen sa jednom agencijom za potrebe predizborne kampanje, koji je, kako kaže bivši predsednik DS, vredan oko 8.000 evra.

- Sporan je zato što je sekretarica na njega zaboravila da udari pečat. Ugovor je u celosti ispunjen - napisao je Pajtić.

Nemam pašnjak na Vračaru, ni kolekciju stanova...

On je na kraju naveo da je prećutao laži koje neki ljudi mesecima prenose po stranci.

- Nemam na računu 300.000 evra, nemam pašnjak na Vračaru vredan milion evra, nemam kolekciju basnoslovno skupih stanova. I ne trebaju mi - završio je on.

Šutanovac bez izajve do izbora

"Blic" je pozvao i Dragana Šutanovca da odgovori na najavu tužbe Pajtića, ali nam je u njegovom kabinetu rečeno da na tu temu ništa neće pričati dok se ne okončaju izbori.

Pitali smo i Dragana Đilasa da prokomentariše iznete optužbe, ali on nije odgovorio na našu poruku.

Kako se može videti na sajtu Narodne banke Srbije, dug DS-a po blokadi na današnji dan iznosi oko 84,1 milion dinara. Računi ove partije blokirani su ukupno 1.097 dana.

(Nataša Latković)

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pajtić najavio tužbu protiv Šutanovca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2018

Bivši predsednik DS Bojan Pajtić najavio je danas da će tužiti lidera demokrata Dragana Šutanovca zbog klevete da su oni i Đilas od 2012. stranku uveli u dugove...Šutanovac je nedavno izjavio da su "oni koji su došli na čelo DS posle 2012. neznanjem, ali i lošim odlukama, devastirali stranku...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.