VOA: Balkan stabilan ali privlači međunarodnu pažnju

Izvor: Politika, 28.Dec.2010, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOA: Balkan stabilan ali privlači međunarodnu pažnju

BEOGRAD - Zastupnik direktora Vojno - obaveštajne agencije (VOA) Dragan Vladisavljević ocenio je danas da je region Balkana relativno stabilno područje, iako situacija na Kosovu, BiH i u Makedoniji i dalje privlači međunarodnu pažnju. „Bitan faktor koji negativno utiče kako na političku tako i na bezbednosnu situaciju u svim državama regiona je drugi talas globalne ekonomskle krize”, rekao je Vladisavljević, podnoseći izveštaj skupštinskom Odboru za odbranu i bezbednosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
On je naveo da je pozitivna tendencija da je bilateralna saradnja u regionu intezivirana, ali da i dalje postoje problemi koji opterećuju međudržavne odnose.

Vladisavljević je rekao da je dominantan uticaj na bezbednost Srbije u drugoj polovini 2010. imalo stanje na Kosovu i da je VOA, sa stanovišta stabilnosti i ugroženosti srpskog stanovništva na Kosovu, prati realizaciju druge faze smanjenja KFOR-a i jačanje izvršnih funkcija misije Euleks na severu Kosova. „U bezbednosne izazove po Srbiju i region možemo uvrstiti verski ekstremizam i organizovani kriminal”, rekao je on.

Dodao je da je VOA redovno informisala državno i vojno rukovodstvo i, u saradnji sa ostalim subjektima bezbednosti, nastojala da spreči iznenađenje i obezbedi informacije radi pravovremenog reagovanje na bezbednosne rizike i pretnje.

On je rekao da su stvoreni svi normativno pravni, organizacioni, kadrovski i materijalni preduslovi za stabilno i dugoročno funkcionisanje agencija.

Prema njegovim rečima, u skladu sa spoljno političkom orijentacijom Srbije VOA se fokusirala na promene koje se odvijaju u EU, posebno na reformu spoljne i bezbednosne politike Unije.

„Novi okviri evropske bezbednosne politike pružaju priliku zemljama regiona, uključujući i Srbiju, da aktivnim doprinosom evropskim i bezbednosnim integracijama uvećaju sopstvene šanse za prijem u članstvo u EU”, rekao je Vladisavljević.

Kako je naveo, značajnu pažnju u svojim analizama i izveštavanju, VOA je posvetila reformama NATO i budućim zadacima te alijanse na globalnom angažovanju.

Vladisavljevih je rekao da je VOA obaveštavala državno rukovodstvo, sistem odbrane i Vojsku Srbije i o svim pojavama narušavanja bezbednosti u svetu i operacijama u okviru borbe protiv terorizma.

On je naveo da VOA nastoji da planovima obaveštajne delatnosti za 2011. godinu obuhvati sve spoljne rizike i pretnje koje mogu ugroziti bezbednost Srbije, sistema odbrane, Vojske Srbije i njenih pripadnika.

Ocenio da je saradnja sa službama bezbednosti drugih država pokazala jačanje poverenja u međudržavnim i vojno-vojnim odnosima, ali kao i značajan činilac unapređenja bezbednosti.

Što se tiče ljudskih resursa, VOA je trenutno popunjena sa 77 odsto u odnosu na potrebe i strukturu kadra. Čini je više od 16 odsto žena i tendencija je da se broj žena poveća.

Prema njegovim rečima, budžetska stredstva su u toku 2010. godine realizovana u iznosu od oko 170 miliona dinara što je 98,7 odsto od planiranog.

Beta

objavljeno: 28.12.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.