VMA: Aerobik i dijeta

Izvor: Politika, 21.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VMA: Aerobik i dijeta

Na objavljivanje zdravstvenog kartona predsednik Srbije se verovatno odlučio da bi iz izborne trke eliminisao reprizu licitiranja sa dijagnozama iz svog zdravstvenog kartona

Predsednik Srbije Boris Tadić dostavio je juče javnosti na uvid svoj zdravstveni karton, prema kome je njegovo zdravstveno stanje dobro. U saopštenju Kabineta predsednika Srbije navodi se da je on „zdrav, bez tegoba i u dobrom stanju, što je utvrdio konzilijum lekara Vojnomedicinske akademije”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Lekari ove ustanove takođe su ocenili da je nakon operacije žučne kese u prošloj godini i izlečenja od bakterije helikobakter pilori, koja izaziva čir, Tadić u potpuno zadovoljavajućoj fizičkoj kondiciji i – zdrav.

Na ovaj potez, neobičan za naše, ali ne i za evropske ili američke standarde, kada je reč o izbornom nadmetanju, predsednik Tadić se verovatno odlučio da bi iz buduće izborne trke eliminisao reprizu licitiranja sa dijagnozama iz zdravstvenog kartona. Mediji su se proteklih meseci, tokom trajanja kampanje za mesto predsednika Srbije, utrkivali u objavljivanju raznih dijagnoza i spekulacija o Tadićevom zdravstvenom stanju. Bilo je tu svega – od „dijagnoza” poput navodne multiple skleroze do iščitavanja kartona iz đačkih dana i borbe sa astmom.

Spekulacije o Tadićevom zdravlju prvi put su se pojavile još u septembru 2004. godine, kada se kao javna ličnost prvi put našao na bolničkom lečenju. Prema izveštajima konzilijuma Vojnomedicinske akademije, gde je proveo desetak dana, Tadić je tada bio na bolničkom lečenju zbog infekcije donjih respiratornih puteva. Javnosti je bilo čudno da neko zbog prehlade leži na VMA skoro dve nedelje, pa je čaršija prihvatila nezvanično saopštenje da je reč o bronhitisu, a sa nekoliko dana lečenja u bolnici želelo se sprečiti eventualno pogoršanje astme, od koje navodno boluje od detinjstva. Posle su i saopštenja bila opširnija, pa smo saznali da su u međuvremenu Tadiću lekari na VMA operisali sinuse, a to je pomoglo da se i sklonost ka „infekcijama gornjih disajnih organa” drži pod boljom kontrolom, a javnost je, istina, više nezvanično, nego zvanično, saznala i o njegovoj prošlogodišnjoj operaciji žučne kese.

Predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, profesor dr Miloš Kontić, podseća da je objavljivanje lekarskih podataka profesionalni i zakonski prekršaj i da lekara ove obaveze može da razreši samo sud. Odluku predsednika Tadića profesor Kontić doživljava kao njegovo lično, građansko pravo da javnost obavesti o stanju svog zdravlja. On, međutim, ne veruje da bi otvaranje zdravstvenih kartona političara moglo posle ovog poteza da postane i obavezno. Profesor Kontić smatra da je zdravlje svake osobe, pa i političara, čisto privatna stvar i da je objavljivanje detalja zaista moguće tek kada pojedinac da dozvolu za tako nešto.

Jer, kaže dr Kontić, i portir i čuvar zaposleni u Predsedništvu Srbije, pa i sam predsednik, moraju imati lekarsko uverenje, bez kojeg niko od njih ne može da radi svoj posao. Izveštavanje javnosti o zdravlju javnih ličnosti, ministara i političara, svodi se na izveštaje konzilijuma koji je formirala vlada, kaže dr Kontić. I ovi bilteni, međutim, dodaje naš sagovornik, podležu određenim ograničenjima, da bi se zaštitila privatnost ovih pacijenata.

Na Zapadu se o bolestima poznatih govori mnogo otvorenije, a lekari kod nas primećuju da ova oblast nije dovoljno definisana. Smatraju da političari ipak nisu „obični” pacijenti, i da je zato logično da javnost bude detaljnije obaveštena o zdravstvenom stanju, jer je reč o ličnostima koje je javnost birala „da ih vode i da donose odluke o njihovoj sudbini”.

Brojni su lekari koji smatraju da je i sada zakonom vrlo jasno definisano kada odavanje lekarske tajne ne povlači krivičnu odgovornost. To je situacija kada sam bolesnik lekara oslobađa čuvanja lekarske tajne, zatim po nalogu suda kao više instance i kada je interes zdravlja drugih lica preči i važniji od čuvanja lekarske tajne, na primer u slučaju zaraznih ili polnih bolesti.

Hajrija Mujović-Zornić, pravnica i sekretar Udruženja za medicinsko pravo, kao i član nedavno osnovanog Etičkog odbora Srbije, u objavljivanju zdravstvenog kartona predsednika Borisa Tadića ne nalazi ništa etički sporno, jer je reč o slobodi volje, odnosno autonomnosti da se otkrije deo privatnosti. Ovaj korak ona ocenjuje kao pozitivan, mada dodaje da ovu oblast treba detaljno regulisati i na jedinstven način, a ne rešavati ad hok, prema potrebi i licitirati ko treba, a ko ne treba od javnih ličnosti da objavljuje podatke o svom zdravlju.

– Ovo doživljavam kao jedno prelazno rešenje, a još smo daleko od standarda u ovoj oblasti kakvi postoje u svetu – kaže Hajrija Mujović-Zornić.

Ipak, kada je reč o bolestima, srpski političari su vrlo osetljivi. Lakše će progovoriti o svojim stanovima i lođama, skromnijim deviznim računima, starim automobilima... Mnogi su pristali da petparačkim magazinima otvore vrata svoje kuhinje i trpezarije, zvali su novinare na svoje slave, ali bolnička lečenja, povrede u saobraćajnoj nesreći i oporavak smatraju se najličnijim detaljima, koji se kriju od očiju javnosti i odmah postaju zanimljivi za tu istu javnost. Potez Borisa Tadića je ipak nešto sasvim novo na javnoj sceni Srbije, ma koliko izveštaj iz lekarskog kartona nije zadovoljio radoznalost medija i javnosti, jer u njemu nema ništa osim ocene da je učesnik u budućoj izbornoj kampanji – zdrav.

Olivera Popović

---------------------------------------------------------------

Tadićeva imovinska karta

Predsednik Srbije Boris Tadić saopštio je juče da ne poseduje ni pokretnu, ni nepokretnu imovinu, kao i da se njegova imovinska karta nije promenila, otkako je na državnim funkcijama.

Tadić poseduje 55.000 evra, koje je dobio od roditelja posle prodaje njihovog stana, a za potrebe kupovine sopstvenog stana, precizira se u saopštenju Pres službe predsednika republike.

Plata predsednika republike je 141.890 dinara. Tadić deo svojih mesečnih primanja izdvaja u humanitarne svrhe. U saopštenju se navodi da Tadić svake godine, kako je propisano, predaje Republičkom odboru za sprečavanje sukoba interesa svoju imovinsku kartu.

Fonet

-------------------------------------------------------------------

VMA: Aerobik i dijeta

Nakon laparaskopske operacije žučne kese i terapije lekovima kojima se suzbija bakterija helikobakter pilori, predsednik Srbije, Boris Tadić je dobro i u zadovoljavajućoj fizičkoj kondiciji, piše u izveštaju Vojnomedicinske akademije, koji je juče dostavljen javnosti. Izveštaj sadrži rezultate redovnog, planiranog sistematskog pregleda koji je obavljen pre dve nedelje. U izveštaju se takođe saopštava da su sve ispitane vrednosti u granicama normalnih, a lekari VMA su predsedniku Tadiću savetovali da nastavi sa merama programirane fizičke aktivnosti aerobnog tipa uz dijetu. Izveštaj je potpisao kardiolog, pukovnik docent dr Dragan Dinčić, a u ime konzilijuma potpisao ga je dr Miodrag Jevtić, načelnik VMA.

[objavljeno: 22/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.