VLAST HOĆE MRAK: Poruka svakom ko se usudi da kritikuje režim!

Izvor: Kurir, 09.Nov.2015, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VLAST HOĆE MRAK: Poruka svakom ko se usudi da kritikuje režim!

HAJKA: Sinhronizovano satanizovanje Aleksandra Rodića na TV Pink i u Informeru jasna je poruka kako će proći svako ko se usudi da kritikuje aktuelni režim.

BEOGRAD - Posle višednevne hajke na Aleksandra Rodića, vlasnik Kurira izašao je juče u javnost i rekao svima u lice da u Srbiji vlada cenzura i da on više neće trpeti pritiske vlasti. Već sutradan, vlasnik TV Pink Željko Mitrović i urednik Informera Dragan J. Vučićević demonstrirali su građanima Srbije na Rodićevom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << primeru šta čeka svakog ko se usudi da izgovori ijednu kritičku reč.

Hajka je počela nakon što smo preneli tekstove KRIK o 24 stana Siniše Malog. Rodiću je s jednog „bitnog telefona“ stigla sledeća SMS poruka: „Ti i ja se razumemo. KRIK će sutra opet pustiti nešto o Malom. Nemoj to da objaviš! Ni slučajno!“.

Zajednička akcija

Kurir nije hteo da poklekne pod pritiskom iz vrha vlasti. Naprotiv, profesionalno smo obradili tu priču, a naše drugo izdanje Njuzvik, pre KRIK, otvorio još jednu, treću aferu o gradonačelniku Beograda. Odmah je usledila kazna - „Er Srbija“ je otkazala reklamnu kampanju u našem listu. Dan nakon objavljivanja Njuzvika s Malim na naslovnoj strani, počela je sinhronizovana medijska kampanja protiv Kurira. Informer je, po već ustaljenom receptu, objavio fabrikovanu priču s Rodićem na naslovnoj strani, pod naslovom „Ovaj kreten hoće da bude premijer“, a TV Pink je na svakih sat vremena emitovao tu „vest“ kao udarnu. Zatim su se ređale razne priče u Informeru i TV Pink, kako je Rodić navodno reketaš, zatim kako Kurir ne plaća porez, kako Rodić ruši vlast po nalogu CIA (!?), kako je vlasnik Kurira opljačkao državu... Jučerašnji četvoročasovni linč uživo na TV Pink bio je samo vrhunac. Željko Mitrović i Dragan J. Vučićević ubeđivali su vas u višečasovnom programu da Kurir ruši Aleksandra Vučića i u isto vreme pretili hapšenjem.

KAKO SU IZGLEDALI PRITISCI VLASTI NA IZVEŠTAVANJE KURIRA

AFERA „PAJTIĆEVO LETOVANJE“

Vlasniku Kurira više puta su stizale zamerke, „molbe“ i „sugestije“ šta u novinama treba da objavljuje, a šta ne. Na primer, Kuriru je iz vrha vlasti bilo zamereno što je objavio izjave lidera DS Bojana Pajtića i poručeno da bi bilo korisnije da ga kritikuje zbog letovanja u Hrvatskoj, „kako to radi Informer“.

AFERA „MILO“

Po istoj matrici kao što je „Er Srbija“ zbog pisanja Kurira o Siniši Malom otkazala sve reklame u Kuriru, to smo doživeli i pre godinu dana. Kad smo objavili tekst protiv Ðukanovića, prijatelja SNS, „Telekom“, državna firma, ukinuo nam je sve reklame. U civilizovanom svetu to je pritisak na medije.

AFERA „HELIKOPTER“

Kuriru je „sa vrha“ sugerisano da ne postavlja pitanja o odgovornosti ministra Zlatibora Lončara, da ne insistiramo na pitanju zašto nije poštovana vojna procedura, iako smo imali informacije da je ministar lično tražio da se helikopter podigne u vazduh, što je možda bio jedan od uzroka pogibije sedmoro ljudi.

Reagovanja

Slobodan Georgijev, BIRN

PINK BRUTALNO BLATI I OPTUŽUJE

Pink kao televizija s nacionalnom frekvencijom na najbrutalniji način blati i optužuje. To je ludilo u kojem se nalazimo. Ali to nije više pitanje ni za Željka Mitrovića ni za Pink, nego za REM (Regulatorno telo za elektronske medije), koji bi morao da reaguje. U programu Vučićević i Mitrović iznose otpužbe na račun Rodića i Kurira a da se pritom ne čuje šta oni imaju da kažu povodom Bogićevićevih optužbi.

Borko Stefanović, DS

NEVIĐENA ZLOUPOTREBA MEDIJA

Ovo je zloupotreba medija kakva nije zabeležena u poslednjih 15 godina! Ovakvo instrumentalizovano korišćenje nacionalne frenkvencije u lične svrhe i u funkciji podrške određenoj politici ili lideru, to jest vođi ove vlade, nije do sada viđeno. Nije slučajna zloupotreba čoveka koji je juče skinuo nanogicu da danas daje izjavu, i to kroz takvu formu da državni organi postaju potpuni nebitni, nego se u medijima i vrši istraga, i prolazi poligraf, i prosuđuje, i presuđuje. Ovo je poraz države i ogoljeno lice režima. Predstavnici novinarskih udruženja trebalo bi hitno da reaguju, umesto da gostuju u medijima.

Branko Ružić, potpredsednik SPS

MEDIJI SELEKTIVNO OBJEKTIVNI

Medijska slika u Srbiji je selektivna objektivnost, političke intrige centara moći, žrtvovanje pojedinih političara u skladu s dnevnopolitičkim potrebama, poltronstvo srpskih medijskih glodura prema „vladaocima“ iz političke i biznis sfere. Na sve to država ne reaguje primenom pozitivnih pravnih propisa i zato je najodgovornija. Ne bih da za gospodina Rodića kažem „kasno Marko na Kosovo stiže“, ali želim da verujem da se radi o katarzi koja će uroditi plodom nakon njegovog apela dugododišnjim kolegama iz medija. Daj bože da se u medije uvede red.

Bojan Pajtić, lider DS

CENZURA OPASNA

DS već tri godine ukazuje na to koliko je cenzura opasna za demokratiju, slobodu i razvoj našeg društva. Dobro je da je gospodin Rodić izašao sa činjenicama o pritiscima na medije i, između ostalog, na njegove novine. Svaka takva izjava vodiće nas bliže normalizaciji Srbije kao društva i bliže pristojnoj Srbiji. Vrlo sam često na udaru kampanja režima i razumem pod kakvim pritiskom se nalazio Kurir. Potrebno je da što više ljudi shvati da sloboda nema cenu, da se mora okončati situacija u kojoj vlast i tuži, i sudi, i satanizuje, bez ijednog dokaza i institucije.

Autor: Ekipa Kurira

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.