VILHELM NE VERUJE VUČIĆU: Srpska privreda još nije pokrenuta

Izvor: 011vodič.com, 21.Apr.2015, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VILHELM NE VERUJE VUČIĆU: Srpska privreda još nije pokrenuta

PRIVREDA u Srbiji nije stvarno pokrenuta uprkos hrabrim reformskim koracima Vlade Srbije, izjavio je danas ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm koji je ipak ocenio da se reforme kreću u dobrom pravcu.
On je na predstavljanju rezultata ankete o uslovima poslovanja u Srbiji za 2015. godinu Nemačko-srpskog privrednog udruženja rekao da rezultati reformi još nisu stigli, ali da je Srbija na dobrom putu i da su rezultati ankete kada se podvuče crta pozitivni.
U anketi koja je pokazala >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << takve rezultate, učestvovala je 101 nemačko-srpska firma od kojih 44 odsto smatra da je proces reformi zadovoljavajući, za oko 42 odsto je on nezadovoljavajući, a samo 14 odsto njih smatra da je proces reformi dobar.
Vilhelm je ocenio da je početak pregovora sa EU važan za privredni razvoj zemlje, ali i ukazao da u Srbiji nedostaje preduzetnički duh, što je dugotrajan proces jer se moraju promeniti navike stečene u komunističkom dobu.
Vilhelm je rekao da su srpski radnici produktivni, disciplinovani, obučeni i imaju relativno niske plate, ocenivši da je po tome Srbija i dalje ostala atraktivno mesto za investiranje.
Nemački ambasador je kao pozitivan primer naveo avio-kompaniju Er Srbija koja je posle pronalaska stranog partnera omogućila da beogradski aerodrom postane centar na Balkanu.
Proces pregovaranja sa Evropskom unijom je dug, izjavio je ambasador Vilhelm, koji nije mogao da kaže kada će prva poglavlja biti otvorena, istakavši da je to političko pitanje.
On je rekao da ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer dolazi u utorak u Beograd i da će to biti prilika za razgovor o tome.
Na pitanje novinara kada će početi pregovori Srbije sa EU, Vilhelm je odgovorio da oni traju već 15 meseci i dodao da je taj proces dug.
On je istakao da je sa ekonomskog stanovišta zemlja koja vodi pregovore znači da je ona na dobrom putu da postane evropska da preuzme evropske standarde i dodao je da je to bitno i za nemačke preduzetnike.
Anketa je pokazala da su glavne prepreke i zamerke preduzetnika nedostatak pravne sigurnosti i predvidivosti ekonomske politike, borba protiv korupcije i kriminala koja još nije na zadovoljavajućem nivou, kao i obimne birokratske procedure.
Anketa je pokazala i da bi 88 odsto nemačkih privrednika u 2015. ponovo odabrali Srbiju kao mesto za investicije, što je za nekoliko procenata niže nego prošle godine kada se za to izjasnilo 92 odsto nemačkih privrednika.
Srbija se na listi zemalja ocenjenih po uslovima poslovanja pomerila za jedno mesto naviše i na 11. je mestu u Centralnoj i Istočnoj Evropi, pre svega zahvaljujući tome što je Rusija značajno pala na toj listi, rekao je predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Zeliger.
On je ocenio da reforme u Srbiji postoje, ali da su suviše spore i da ne donose očekivane rezultate kao u drugim zemljama.
„Ovde smo da pravimo dobre poslove, ali frustrira nas to što ti poslovi mogu biti bitno bolji, želimo da proširimo proizvodnju, da više proizvodimo, ali dobijanje dozvola dugo traje“, rekao je Zeliger koji je i generalni direktor „Hemofarma“ na konferenciji za novinare.
Proces pristupanja EU donosi pravnu sigurnost, efikasniju upravu, na zadovoljstvo preduzetnika u Srbiji, dodao je on.
Zadatak vlade je da trasira jasan put za privredni razvoj koji je, kako je ocenio, za sada neprohodan i nejasan, istakavši da bi nemački privrednici mogli da naprave čudo u Srbiji kada bi naša zemlja imala postojanu ekonomsku politiku.
Prema njegovim rečima, procena opšte situacije privrede Srbije je skoro ista kao prošle gocine i dve trećine anketiranih očekuje lošiju situaciju u ovoj godini, a samo 10 odsto njih očekuje poboljšanje u 2015. u odnosu na 2014. godine.
Dozu optimizma unosi podatak da kompanije sopstveno poslovanje ocenjuju bolje nego opštu privrednu klimu i jedna trećina ispitanih preduzeća svoje poslovanje ocenjuje kao dobro, skoro 60 odsto njih kao zadovoljavajuće, a četiri odsto kao nezadovoljavajuće, naveo je on.
Zeliger je upozorio da su izgledi za pad broja novozaposlenih veći nego za rast. Ocenjujući efekte novog zakona o radu, on je rekao da su kompanije prošle godine zaposlile puno novih radnika, a ove godine se čak isključuje ta mogućnost.
Više kompanija razmišlja o smanjenju investicija u odnosu na prošlu godinu, rekao je Zeliger, a rezultati ankete pokazali su da 39 odsto ispitanih kompanija planira nepromenjen nivo investicija, dok je prošle godine njih 47 odsto planiralo isti obim investicija, a 22 odsto njih planira smanjenje ulaganja u odnosu na 17 odsto preduzeća koja su u 2014. imala nameru da smanje investicije.
Na konferenciji je rečeno da u Srbiji posluje 370 nemačkih preduzeća koja zapošljavaju 25.000 radnika, kao i da je bilateralna robna razmena prošle godine porasla za više od šest odsto i iznosila oko tri milijarde evra.
SAM: Ništa bez povećanja privatne potrošnje i izvoza
SRPSKA asocijacija menadžera (SAM) danas je ocenila da privreda ne može da očekuje pozitivne efekte u 2015. ako se ne poveća privatna potrošnja i izvoz.
„Zaključak, iz ugla privrede je da postoji zastoj u poslovanju, negativan trend kada je u pitanju privatna potrošnja i nagoveštaj da bi to moglo da potraje tokom čitave 2015. godine“, ocenio je predsednik SAM-a Milan Petrović u izjavi Tanjugu nakon susreta sa članovima Fiskalnog saveta.
Petrović je poručio da je svima u cilju da kompanije bolje posluju u Srbiji, da fokus bude na proizvodnji i izvozu, investicijama koje donose radna mesta, bilo da se radi o domaćim ili stranim investitorima.
„Svi žele povoljno i pre svega predvidivo poslovno okruženje, da bi se planirale i donosile dugoročne poslovne odluke“, rekao je on.
Srpska asocijacija menadžera organizovala je danas radni doručak sa članovima Fiskalnog saveta na kome se razgovaralo o stanju u kome se nalazi srpska privreda, kao i očekivanjima za ovu i naredne godine.
Predsednik SAM-a je istakao da je cilj ovakvih sastanaka da se iz različitih uglova – fiskalnog, makroekonomskog i poslovnog, razmene iskustva i rezultati o stanju privrede u Srbiji.
„Rezultat ovakvog jednog sastanka je bolje razumevanje trenutne situacije i bolje razumevanje trendova koji nas čekaju u 2015. i narednim godinama“, objasnio je on.
Na dvočasovnom sastanku, srpski menadžeri i članovi Fiskalnog saveta razmenili su mišljenja o preprekama razvoju privatnog sektora i bržeg privrednog rasta, kao i na temu kako do oporavka srpske privrede i izlaska iz ekonomske krize.
Diskusiji je prisustvovalo nešto više od 50 srpskih menadžera, članova SAM-a, kao i predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović i članovi saveta Nikola Altiparmakov i Vladimir Vučković.
Altiparmakov je naveo da je Fiskalnom savetu bilo korisno da razmene iskustva sa menadžerima SAM-a, jer se savet bavi problemom budžetske štednje, a kompanije, odnosno menadžeri, članovi SAM-a su ključni u stvaranju privrednog rasta.
#fakti
The post VILHELM NE VERUJE VUČIĆU: Srpska privreda još nije pokrenuta appeared first on Politika.

Nastavak na 011vodič.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.