(VIDEO) PRVI PUT POSLE OBARANJA AVIONA: Lavrov i Keri razgovarali u prostorijama ruske delegacije

Izvor: Kurir, 03.Dec.2015, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) PRVI PUT POSLE OBARANJA AVIONA: Lavrov i Keri razgovarali u prostorijama ruske delegacije

BEOGRAD - Šefovi diplomatija SAD i Rusije Dzon Keri i Sergej Lavrov razgovarali su danas u prostorijama ruske delegacije, na marginama Ministarskog sastanka OEBS u Beogradu.

Lavrov i Keri su se rukovali i razgovarali prvi put nakon što je Turska, članica NATO, 24. novembra oborila ruski “suhoj” iznad granice sa Sirijom, u kojoj Rusija izvodi vazudšne udare na dzihadiste Islamske države.

Početak bilateralnog sastanka u Kombank areni, gde se održava skup, zabeležio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je veliki broj snimatelja i fotoreportera.

Sastanak je održan u prostorijama ruske delegacije, jer su Rusi, kako prenose neki mediji, bili izričiti u tome da ne idu nigde drugo.

VIDEO: Keri i Lavrov, oči u oči u Beogradu, jedan od ključnih susreta na sastanku OEBS-a. https://t.co/7JEFfeAL2Z pic.twitter.com/ZFzkxlcNqL

Inače, u svojim obraćanjima na plenarnoj sednici, i Keri i Lavrov su poručili da je potrebno jedinstvo u borbi protiv terorizma. Lavrov je rekao da se zemlje Bliskog istoka moraju uključiti u borbu protiv Islamske države i drugih paravojnih organizacija, ističući da je to danas prioritet, kao što je nekad bila borba protiv nacista.

Keri je rekao da bi bilo idealno da se Rusija, SAD i ostale zemlje udruže u borbi protiv Islamske države, jer bi “tako udruženi za par meseci rešili sve”. “Za to je potreban samo politički dogovor”, rekao je Keri.

Inače, na dvodnevnom Ministarskom sastanku OEBS, pored Kerija i Lavrova, učestvuje još oko 40 ministara spoljnih poslova, šefica diplomatije EU Federika Mogerini, kao i generalni sekretar Saveta Evrope Tjoborn Jagland.

Na marginama skupa održava se i veliki broj bilateralnih susreta, od kojih, osim susreta Lavrova i Kerija, najveću pažžnju privlači susret ruskog ššefa diplomatije i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušogua, takođe prvi put posle obaranja ruskog aviona.

Ruska agencija RIA je javila, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, da će se Lavrov i Čavušoglu sastati tokom dana u Beogradu. Neimenovani zvaničnik turskog Ministarstva spoljnih poslova je rekao da je sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Turske planiran za 15.30 sati. To će biti prvi susret zvaničnika dve zemlje od kako su prošle nedelje turske snage oborile ruski borbeni avion.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Lavrov i Keri razgovarali u prostorijama ruske delegacije u Beogradu

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Dec.2015

BEOGRAD - Šefovi diplomatija SAD i Rusije Dzon Keri i Sergej Lavrov razgovarali su danas u prostorijama ruske delegacije, na marginama Ministarskog sastanka OEBS u Beogradu...Lavrov i Keri su se rukovali i razgovarali prvi put nakon što je Turska, članica NATO, 24. novembra oborila ruski “suhoj”...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.