VESTERVELE ČUVA DEČKA OD SRBA

Izvor: Kurir, 29.Avg.2010, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VESTERVELE ČUVA DEČKA OD SRBA

BEOGRAD - Gejevi nisu dobrodošli u Srbiji! Nošen ovom predrasudom, nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele odlučio je da u Beograd, koji je prvi put zvanično posetio pre nekoliko dana, ne vodi izabranika svog srca, sportskog menadžera Mihaela Mronca.

BEOGRAD - Gejevi nisu dobrodošli u Srbiji!

Nošen ovom predrasudom, nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele odlučio je da u Beograd, koji je prvi put zvanično posetio pre nekoliko dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ne vodi izabranika svog srca, sportskog menadžera Mihaela Mronca.

Vestervele, koji je pre šest godina otvoreno priznao da je homoseksualac, na službena putovanja gotovo redovno ide s dečkom, ali ne i u države u kojima gejevi nisu dobrodošli.

- Više od 75 zemalja sudski goni ljude zbog homoseksualnih aktivnosti, a njih sedam za takve radnje ima smrtne kazne. Iran, Sudan, Jemen, Mauritanija, Somalija, Nigerija i Saudijska Arabija mesta su gde Mihael neće ići. Želimo da promovišemo ideju tolerancije u svetu, ali ne želimo da postignemo kontraefekat - izjavio je Vestervele, koji je upravo zbog odluke da u službene posete ide s „gospođom ministarkom“ trpeo kritike nemačke javnosti.

Naime, posle turneje po zemljama Latinske Amerike, tokom koje su Gvido i Mihael obišli Argentinu, Brazil, Čile i Urugvaj, usledile su optužbe da ministar to čini na račun države. Vestervele je, međutim, negirao optužbe rekavši da je Mronc troškove putovanja finansirao iz svog džepa i da je srećan što je mogao da odvoji vreme za njega.

Ekipa Kurira

Skandal u Japanu

Vestervele je u januaru ove godine gotovo napravio diplomatski incident kako bi ga tokom zvanične posete Japanu i Kini pratio njegov partner. Japanski protokol bio je potpuno zbunjen. Na kraju su ipak odlučili da Mihaelu Mroncu ponude standardni „program za dame“, koji je uključivao službenu posetu muzejima i razgledanje znamenitosti u društvu supruge japanskog premijera.

Nose zlatne burme

Gvido i Mihael nose zlatne burme na levoj ruci, iako svoju vezu nisu zvanično registrovali. U stvari, reč je o obliku braka u Nemačkoj, gde gej partneri imaju neka, ali ne i sva prava kao heteroseksualni parovi.

- Zbog životnih okolnosti nikada nećemo imati svoju decu, zato želim da učinim sve kako bih pomogao najsiromašnijim siročićima - izjavio je ministrov partner. Neki ih u Nemačkoj nazivaju novim „moćnim parom“, kao što su to Bil i Hilari Klinton ili Nikola

Sarkozi i Karla Bruni. Podrška u kampanji

Vestervele i Mronc su u vezi od 2003. godine i žive zajedno. U javnosti su se kao par prvi put pojavili pre šest godina, na proslavi 50. rođendana nemačke kancelarke Angele Merkel. Ni tokom kampanje Vestervele nije skrivao da je homoseksualac. Mronc se s njim često pojavljivao na predizbornim skupovima.

Zaobišao i Crnogorce

Nedolazak ministra inostranih poslova Nemačke Gvida Vestervelea u Crnu Goru u delu opozicije protumačen je kao „jasna poruka vlastima“ da je EU nezadovoljna vladinom politikom i da je „režim stavljen na led“ dok premijer Milo Đukanović ne napusti političku scenu.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Šef britanske diplomatije u utorak u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2010

BEOGRAD -..Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg dolazi u utorak u Beograd, gde će sa srpskim zvaničnicima obaviti konsultacije o eventualnim izmenama rezolucije o Kosovu i Metohiji, koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija...To je druga poseta nekog od šefova...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.