VELJA ILIĆ PERE RUKE OD ŠARANČIĆA

Izvor: Kurir, 05.Jun.2010, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELJA ILIĆ PERE RUKE OD ŠARANČIĆA

Velimir Ilić tvrdi da ga uhapšeni bivši direktor „Železnica Srbije“ Milanko Šarančić nikada nije obavestio o nabavci spornih vagona

BEOGRAD - Velja pustio Milanka niz vodu!

Lider NS Velimir Ilić sve do hapšenja stranačkog saborca i bliskog prijatelja Milanka Šarančića bio je na njegovoj strani. Sada, međutim, izgleda da pere ruke! Ilić čak kaže da ga Šarančić, bivši direktor „Železnica Srbije", nikada nije ni obavestio o nabavci spornih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vagona za ovo javno preduzeće!

- U vreme kad je odluka doneta nisam ništa znao, niti mi je Šarančić išta rekao. On je kao direktor samo sprovodio odluke Upravnog odbora, čiji su članovi iz drugih stranaka. A odluku za nabavku lokomotiva odobrilo je Ministarstvo finansija - tvrdi Ilić.

On je više puta od MUP, UBPOK i direktora Javnih nabavki tražio potvrde da je sve urađeno po zakonu, ali je uvek dobijao isti odgovor - „sve je u redu".

- Nisam video dodatne papire od stranih policija koje pominje Dačić. Ako je zakon kršen, nema nikakvih problema, neka Šarančić odgovara - poručuje Ilić.

Policija je u sredu uhapsila Milanka Šarančića i još tri osobe zbog sumnje da su spornim nabavkama oštetili „Železnice Srbije" za 1.240.000 evra. Šarančić je s trojicom nekadašnjih saradnika juče po podne priveden istražnom sudiji Specijalnog suda za organizovani kriminal. Kako saznajemo, on je, kao i na preksinoćnjem saslušanju u policiji, pred sudijom negirao da je pričinio štetu i stavio pare sebi u džep.

Tako je govorio Velja

- U vezi s nabavkom lokomotiva i vozova za „Železnice Srbije" sve je po zakonu.

3. novembar 2005

- Dobio sam potvrdu da nije bilo kršenja zakona.

26. jun 2007

- Šarančić je najbolji direktor koga je železnica ikada imala.

10. oktobar 2007

- Šarančić je samo sprovodio odluke Upravnog odbora.

16. maj 2009

- Neka mi neko pokaže da je Šarančić kriv, i ja ću preuzeti odgovornost.

14. maj 2010

NS plaća odbranu?

Na pitanje da li će Nova Srbija platiti odbranu uhapšenog Šarančića, Ilić je odgovorio da ga je njegova porodica pozvala i zatražila pomoć.

- Šta sad da radimo, ako je dotle došlo, pomoći ćemo - rekao je Ilić slegnuvši ramenima.

Šta je Đilas pisao Koštunici?

Još u oktobru 2005. gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, tada šef Narodne kancelarije, napisao je pismo Vojislavu Koštunici, od koga je tražio da se ispita poslovanje u JP „Železnice Srbije".

„Pozivamo vas da kao nadležni državni organi ispitate kako su bez tendera vršene nabavke u Javnom preduzeću „Železnice Srbije" i kako su nabavljene lokomotive iz Slovenije i vozovi iz Švedske", napisao je tada Đilas.



Poruka za DSS


Lider naprednjaka Tomislav Nikolić hapšenje Milanka Šarančića okarakterisao je kao čist politički okršaj.

- Krenuli su u obračun s nekim ljudima iz Nove Srbije. Ovo je možda poruka od vlasti i Vojislavu Koštunici da ne bi trebalo da se priključi koaliciji SNS-NS, jer će krenuti i na njegove ljude - smatra Nikolić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.