VAC neće moći u ”Novosti”?

Izvor: S media, 02.Jul.2010, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAC neće moći u ”Novosti”?

KOMISIJA za zaštitu konkurencije obavestila je medijski koncern VAC da mu nije odobrila koncentraciju vlasništva u kompaniji "Novosti", potvrdila je u petak Dijana Marković-Bajalović, predsednica komisije.

- To je, naprosto, pravno pitanje. To je pitanje zahteva koji su oni upućivali po starom i novom zakonu i gde su napravili vezu između starog i novog zakona i tražili od nas da im izdamo potvrdu da se našim neizdavanjem, odnosno ćutanjem, koncentracija smatra odobrenom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << po novom zakonu, što mi nismo mogli da potvrdimo - rekla je Marković-Bajalović za agenciju Beta.

Ona je potvrdila i da je komisija o tome obavestila advokata VAC.

Nenad Popović, iz kancelarije "Janković, Popović, Mitić", advokat, pravni zastupnik "Ardosa", izjavio nam je da su ovim potvrđene njihove ranije tvrdnje da VAC preuzimanjem "Ardosa" i pokušajem preuzimanja "Trimaksa" i "Karamata" krši odredbe Zakona o zaštiti konkurencije, kao i odredbe Ugovora o poslovnom odnosu.

- Po tom ugovoru oni imaju pravo da steknu vlasništvo nad "Ardosom", "Trimaksom" i "Karamatom" tek kada dobiju odobrenje od Komisije za zaštitu konkurencije, i to do 8. septembra 2009. godine. Rok je uveliko istekao - tvrdi Popović.

Popović objašnjava da je ovakav stav Komisije za zaštitu konkurencije potpuno ispravan, i u duhu odredbi važećeg Zakona o zaštiti konkurencije, u smislu primene prelaznih odredbi u odnosu na postupke koji su započeti ranije, u vreme važenja starog Zakona o zaštiti konkurencije.

* Kakva je to sada poruka VAC-u?

- Posle ovog, VAC-u mora biti sasvim jasno da je korišćenjem pravne simulacije i lažnog dokaza po ispunjenju prethodnog uslova izvršio pravno nasilje preuzimajući vlasništvo nad firmom "Ardos", bez osnova. To će sada doneti određene konsekvence.

* Po VAC? Kakve?

- Brisati ih iz registra kao vlasnika firme "Ardos". Zahtev o tome smo uložili odmah nakon saznanja o izvršenom protivpravnom preuzimanju, sudu u Salcburgu.

* Da, ali u četvrtak je predstavnik firme "Ardos", sa ovlašćenjem VAC, prisustvovao Skupštini kompanije "Novosti" i glasao, istina sve protiv, ali, svejedno?

- U saopštenju za medije, koje je VAC u petak objavio, o prisustvu njihovog predstavnika na godišnjoj sednici Skupštine "Novosti" a. d., vidi se da oni to tumače kao akt formalnog priznanja njihovog vlasništva. Ova nova informacija o stavu Komisije za zaštitu konkurencije, ukazuje na to da je predstavnik VAC, tj. "Ardosa", na toj Skupštini bio nezakonito prisutan. Postavićemo pitanje validnosti njegovog glasanja na Skupštini - tvrdi advokat Popović.

Prema tumačenju pravnih stručnjaka, posle ovog najnovijeg stava Komisije za zaštitu konkurencije, nemačkoj medijskoj kući preostaje ili da se obrati Vrhovnom sudu ili da povuče podneti zahtev i nakon toga podnese potpuno novi zahtev za koncentraciju kapitala. Na osnovu eventualno novog zahteva VAC-a, Komisija bi dala svoj stav, primenjujući odredbe novog zakona.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.