Uzdamo se i u male trikove

Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzdamo se i u male trikove

BEOGRAD - Čemu se Srbija sutra nada? Hoće li dobiti prostu većinu glasova u Generalnoj skupštini UN potrebnu za usvajanje rezolucije kojom tražimo da se Međunarodni sud pravde izjasni o Kosovu? Zvanične izjave i nezvanične informacije zvaničnika širom sveta govore da možemo da računamo na podršku velikog broja malih zemalja i članica pokreta nesvrstanih, određeni broj arapskih zemalja i Rusiju, ali i na blagonaklonost svih članica EU osim Velika Britanije. Ali, kako juče reče šef >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << srpske diplomatije Vuk Jeremić - daleko od toga da je sve gotovo!

Delegacija Beograda otputovala je juče u NJujork, gde će imati dvadesetak bilateralnih susreta ne bi li izlobirala za srpsku stvar.

- Još nije gotovo. Očekujem kulminaciju pritisaka na samoj sednici. Snažan je pritisak na zemlje da nas ne podrže. Ohrabrićemo ih i upozoriti na neke proceduralne trikove. Očekujemo prisustvo svih - kazao je on i dodao da će debata biti daleko teža od one na Generalnom komitetu UN, kada je, podsetimo, samo Velika Britanija bila protiv nas.

A upravo to prisustvo je glavni trik - neophodno je one silne zemlje koje su deklarativno za nas uvući sutra, kada bude glasanje, u salu da jasno kažu „da“ srpskoj inicijativi. Jer, ne slučajno, može se desiti da upravo u tom trenutku, kada nasuprot moćnih treba stati zvanično uz Srbiju, imaju neka druga, „neodložna“ posla.

TRI MOGUĆNOSTI

Tok sednice dosta zavisi od predsedavajućeg. On prvo daje reč Vuku Jeremiću, koji obrazlaže predlog, a onda i drugim zvaničnicima. Ako niko ne bude želeo da se javi, predsedavajući može da konstatuje da je rezolucija usvojena. U suprotnom - otvara se diskusija i može da se završi ili tako što predsedavajući konstatuje „neslaganje“ i odloži usvajanje rezolucije ili da amandmane i predlog odmah stavi na glasanje. Poslednja mogućnost se u diplomatskim krugovima smatra najverovatnijom.

VERA U ESTONIJU

Premijer Mirko Cvetković je u razgovoru sa šefom diplomatije Estonije Urmasom Paetom kazao da očekuje podršku te zemlje u UN i u daljem približavanju Srbije EU. Paet, koji se sastao i delegacijom Skupštine Srbije, veruje da ćemo 2009. dobiti status kandidata.

- Očekujem da će države koje se protive inicijativi biti oštro protiv, dok će one koje nas podržavaju biti žustro „za“. Nadam se najboljem ishodu i ima razloga za optimizam. Glasanje je poslednji korak posle kojeg se to više nikako ne može zaustaviti - kazao je on.

Zemlje EU nisu zvanično objavile kako će glasati, ali izjave više evropskih zvaničnika govore da će biti uzdržane. Predsednica Finske, države koja je priznala Kosovo, Tarja Halonen kazala je da „ako EU bude imala zajednički stav - on može biti samo uzdržanost“, a njena zemlja „neće glasati protiv“. Šefovi italijanske i grčke diplomatije Franko Fratini i Dora Bakojani pokazali su se kao glavni zagovornici uzdržanosti. Evropske diplomate tvrde da se protivi samo London jer „čeka konkretan stav Vašingtona“. Ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter više puta je upozoravao da Amerika „nije saglasna sa inicijativom, ali poštuju pravo Srbije na to“. Na strani Srbije je i predsedavajući Skupštine, Nikaragvanac Migel Desko Brokman.

Diplomatski krugovi nagoveštavali su da se najmoćnije zemlje neće direktno usprotiviti, već će to učiniti preko malih. A glavna opasnost su amandmani kojima će pokušati da promene tekst rezolucije. Međutim, amandman prolazi tek ako ga Skupština usvoji, za šta je potrebna prosta većina.

Male zemlje će biti pritisnute da ili glasaju protiv ili izađu iz sale, tvrdi naš bivši ambasador pri UN Branko Branković, a za to im nije potreban poseban izgovor.

- Svaka članica je suverena država. NJena delegacija sama bira da li će doći. Može i da sedi u sali, a da ne glasa. Mada, ko neće da glasa uglavnom se ni ne pojavljuje - rekao nam je Branković, koji veruje da će zemlje EU biti uzdržane ili čak neće prisustvovati, pošto bi bio skandal da neko iz Unije glasa „za“, a neko „protiv“.

Političar sa Kosmeta Veton Suroi smatra da će „mnogo zemalja“ podržati inicijativu i da „niko, pa ni Kosovo, ne može biti protiv inicijative da Sud razmatra legalitet uspostavljanja nezavisne države, što bi bilo van pravne logike“.

- Mnoge zemlje izvan regiona koje nemaju direktne interese imaće dobar alibi da kažu sačekaćemo da vidimo šta će Sud odlučiti, pa ćemo tada razmišljati o priznanju - dodao je on.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.