Izvor: B92, 06.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz predsedničke mogući i lokalni izbori?

Beograd -- Iz vladajuće koalicije stižu najave da bi, paralelno sa predsedničkim, mogli da budu raspisani i lokalni izbori. Novi predsednik Skupštine Srbije, Predrag Marković, najavio da će o toj mogućnosti narednih dana razgovarati sa predstavnicima parlamentarnih stranaka. Ministar za lokalnu upravu i samoupravu Zoran Lončar, međutim, za B92 kaže da o tome još nije bilo reči među strankama vladajuće koalicije. "Premijer je u ekspozeu izneo prioritete vlade vezane za lokalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samoupravu navodeći konkretne zakone koji će se izraditi u hitnim rokovima i dostaviti skupštini na usvajanje. Jedan od tih prioriteta su i zakoni koji regulišu domen lokalne samouprave, dakle izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, i shodno tome i zakon o lokalnim izborima. Tek nakon toga bismo onda mogli da govorimo o momentu održavanja lokalnih izbora", rekao je Lončar.

I dok analitičari poručuju da bi četiri stranke na predsedničkim izborima trebalo da nastupe zajedno, na lokalnom nivou trenutno vlada pravi rat između stranaka, u kome nastaju najrazličitije koalicije. Deo odbornika Skupštine opštine Ćuprija, i to iz Stranke srpskog jedinstva, Demokratske stranke, Srpske radikalne stranke i Demohrišćanske stranke Srbije pokušao je u petak da smeni predsednika opštine iz SPS-a i njegovog zamenika iz Socijlademokratske partije. DSS i SPS u Kragujevcu najavili su skoru inicijativu za smenu rukovodstva opštine iz Demokratske stranke, a upravo takva stvar u petak se dogodila u Smederevu. Ministar Zoran Lončar tvrdi da nije u pitanju revanšizam. "Jednostavno, lokalna samouprava je upravo samouprava, odvojena od državne vlasti, i republička vlada preko nadležnog ministarstva ima samo nadzorna ovlašćenja u pogledu poštovanja zakonitosti, a politički procesi koji se odvijaju su nezavisni od republičkog nivoa vlasti", rekao je Lončar. Podsetimo, redovni termin za lokalne izbore u Srbiji je na jesen ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.