Izvor: Politika, 10.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvreda zdravog razuma

Šta je to zarad čega biste vi nekom oprostili to što je pokušao da vas ubije? Koji to princip može da spoji žrtvu i dželata?

Ako još i nije definitivno jasno koji će blok formirati vladu – proevropski ili nacionalni, već sada je prilično izvesno da će buduća vlast za razliku od prošle, biti zasnovana na samo jednom principu – ne postoji princip koji se ne može prekršiti zarad „višeg cilja”. Na nama je samo da poverujemo da se buduće vladajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << partije odriču onog za šta su se do juče zalagale zarad našeg, a ne njihovog interesa.

Da li smo zaista toliko bitni našim političarima da su zarad našeg dobra spremni da u vladi sede i pored dojučerašnjih smrtnih neprijatelja?

Da će baš zbog vas Vuk Drašković, koji je optuživao sada pokojnog lidera SPS-a Slobodana Miloševića da je umešan u dva atentata na njega, ući u vladu sa socijalistima, koji se do danas nisu javno ni odrekli dela svog bivšeg lidera, niti izvinili za njegova nedela.

Ili će se zbog vaše dobrobiti žrtvovati Velimir Ilić, koji je govorio da je 1999. godine morao da se krije, jer je bio dat nalog za njegovo ubistvo, a tadašnji vicepremijer Tomislav Nikolić je znao i zašto. Tako je bar tvrdio Ilić samo godinu i po dana pre nego što će mu Nikolićeva Srpska radikalna stranka postati privlačna za pravljenje vlade.

Šta je to zarad čega biste vi nekom oprostili to što je pokušao da vas ubije? Koji to princip može da spoji žrtvu i dželata?

Smatrate li sebe toliko vrednim, da je zbog vas čak i LDP spreman da, sada kada postoji mogućnost da Demokratska stranka napravi vladu sa socijalistima, zaboravi jedan od svojih sedam principa politike – lustraciju. Iako na to nije bio spreman kada je vladu uz pomoć socijalista pravio Vojislav Koštunica.

Da li vam je jasno zarad kojeg to principa funkcioner SPS-a Mile Ilić, protiv koga su niške demokrate i es-pe-ovci onoliko protestovali 1996-97. godine zbog izborne krađe, sada više nije sporan ni kao kandidat za gradonačelnika Niša, dok je istovremeno radikal Aleksandar Vučić nepoželjan na mestu gradonačelnika Beograda.

Uzimate li i vi, kao i DS i DSS, za ozbiljno izjave o borbi za socijalnu pravdu koje dolaze od funkcionera stranke za čije je vladavine tokom devedesetih došlo do najvećeg socijalnog raslojavanja u Srbiji. Da li vam je normalnokad vam savez onih koji su penzionere doveli u poziciju da im kontejner bude samousluga, a penzioni fond ostavili u dugovima i onih koji te dugove vraćaju već osam godina predstavljaju kao logičan.

Preciznije rečeno, verujete li da će Ivica Dačić ispuniti predizborno obećanje o socijalnoj pravdi, kad još nije ispunio ni ono dato pre dve godine uoči sahrane lidera SPS-a da će se oni koji su Haškom tribunalu izručili Miloševića i druge Srbe naći na optuženičkoj klupi zbog kršenja Ustava? A ovo za Hag nije obećao „u žaru predizborne kampanje”, što bi rekao Dejan Mihajlov.

Očekujete li zaista da će se zarad vašeg dobra, protiv korupcije odlučno boriti radikal Tomislav Nikolić, koji sad nema ništa protiv da u radikalsko-narodnjačkoj vladi sedi čovek čija je banda, po njegovim rečima, harala srpskim drumovima – Velimir Ilić. Nikolić je generala Grujicu Davidovića, optuženog kao jednog od vođa drumske mafije, nazvao čovekom od Ilićevog najvećeg poverenja.

Brinete li ponekad kako će to Velimir Ilić da brani Kosovo s radikalima kada je koliko pre godinu i po dana govorio da gde god su nas radikali branili, nas tamo nema.I na koji način Tomislav Nikolić misli da sačuva teritorijalni integritet Srbije sa Vojislavom Koštunicom, kad je za njega tvrdio da je prvi državnik koji je, omogućivši potpisivanje CEFTA sporazuma, priznao istovetan status Kosmeta i Srbije.

Pitate li se s kojim pravom Koštunica kritikuje DS Borisa Tadića da je potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, a da taj dokument nije prošao javnu raspravu, kad nije odgovorio na opravdane kritike da je i najviši zakonski akt u zemlji – Ustav Srbije usvojen bez javne rasprave. I kako sad LDP-u, koji je prednjačio u kritici takvog načina usvajanja Ustava, ne smeta što javne rasprave nije bilo o SSP-u?

I na kraju, hoće li vas iznenaditi ako, zarad vaše evropske budućnosti, Dragan Marković Palma promeni spisak gostiju na svojim porodičnim slavljima, pa ubuduće pozivnice počne da šalje funkcionerima DS-a i G17 plus, umesto kao do sada predstavnicima DSS-a i Nove Srbije. Šta mislite, hoće li mu slavlje čestitati telefonom iz Brisela Havijer Solana, kao što mu je, kad je prošle godine ženio sina, kako su preneli mediji, telefonom iz Sheveningena čestitao Vojislav Šešelj, čija je supruga bila jedan od gostiju.

Da ne nabrajamo dalje. Gotovo da ne postoji politički potez koji bi se u Srbiji mogao da izazove veće iznenađenje. Ali način na koji nam političari sada objašnjavaju svoje poslednje zaokrete iznenađuje.Zapravo, vređa.

Milorad Vesić

[objavljeno: 11/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.