Izvor: B92, 04.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvažena žalba RTV BK

Beograd -- Vrhovni sud Srbije uvažio je tužbu RTV BK Telekom i poništio rešenje Saveta RRA za privremeno oduzimanje dozvole.

U obrazloženju presude Vrhovnog suda Srbije navodi se da osporeno rešenje ne sadrži broj ni datum dozvole u odnosu na koju je izrečena mera privremenog oduzimanja. niti je u rešenju označena materijalno-pravna odredba na osnovu koje se dozvola privremeno oduzima. Republička radiodifuzna agencija negodovala je zbog takve odluke.

Savet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << RRA je juče, postupajući po presudi Vrhovnog suda, ponovo doneo odluku kojom je Televiziji BK izrečena mera privremenog oduzimanja privremene dozvole u trajanju od 25. aprila do 24. maja 2006, zbog kršenja obaveze emitera, a koja će u pisanoj formi biti dostavljena BK Telekomu.

A predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije Nenad Cekić ocenio je danas da je "nelogična i besmislena" presuda Vrhovnog suda Srbije, kojom se zbog formalnih nedostataka ukida odluka o privremenom oduzimanju privremene dozvole Televizije Braća Karić.

"Lično smatram da je presuda skandalozna jer smatram da su logika i zdrav razum osnovni i neodvojivi deo prava", navodi se u izjavi predsednika Saveta RRA dostavljenoj agenciji Beta.

"Logika sudije Danice Bogdanović i Vrhovnog suda, prema kojoj, ukoliko nema registarskog broja dozvole, nema ni mogućnosti da se neka televizija kazni, nelogična je i opasna...”, kaže on. "Prema Zakonu o radiodifuziji, Vrhovni sud ne sme supstancijalno da se meša u rad RRA jer je Agencija nezavisna koliko i Vrhovni sud", navodi Cekić.

Cekić se slaže da sudstvo treba da bude nezavisno, ali i podseća da je i Savet RRA nezavisno regulatorno telo i da osnovno načelo podele vlasti nalaže da se iz formalnih razloga niko ne može mešati u rad nezavisnih tela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.