Izvor: B92, 03.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utvrđeni predlozi zakona koji će pomoći borbu sa mafijom

Beograd -- Vlada Srbije je na sednici u četvrtak utvrdila predloge četiri zakona iz oblasti pravosuđa, koji će pomoći borbi protiv organizovanog kriminala, i oni su upućeni Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku. Pored toga utvrđena su i četiri poreska zakona, koji omogućavaju finansiranje nedavno usvojenog budžeta.

Vlada je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o Visokom savetu pravosuđa, koji predviđa da javnog tužioca bira Skupština Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na predlog Vlade Srbije, dok će zamenika javnog tužioca imenovati Vlada na predlog ministarstva pravosuđa, navodi se u saopštenju srpske vlade.

Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom tužilaštvu, predviđa da funkcija zamenika javnih tužilaca ne bude stalna, već da ih Vlada imeuje na osam godina, dok će funkcija javnog tužioca ostati stalna.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmenama i dopunama krivičnog zakona SRJ i Predlog zakona o izmenama i dopunama krivičnog zakona Srbije, kojima se pooštrava kaznena politika u cilju sprečavanja porasta kriminaliteta. Izmenom krivičnog Zakona SRJ menja se njegov naziv u Opšti krivični zakon i uvodi se kao sporedna kazna konfiskacija imovine za krivična dela sa elementom organizovanog kriminala. Pri izricanju kazne za lice koje je učinilo više krivičnih dela može se izreći jednistvena (kumulativna) kazna zatvora.

Vlada Srbije je u sklopu borbe protiv organizovanog kriminala utvrdila i Predlog zakona o izmeni zakona o oružju i municiji, kojim se predviđa povećanje kazne zatvora za krivično delo neovlašćenog nabavljanja, držanja, nošenja, izrade, razmene ili prodaje vatrenog oružja, municije ili eksplozivnih materija.

Utvrđen je i predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala.

Među poreskim zakonima koje je vlada usvojila, nalazi se Predlog zakona o republičkim administrativnim taksama, Predlog zakona o izmenama zakona o akcizama, Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dobit preduzeća i Predlog zakona o izmenama i promenama zakona o porezu na finansijske transakcije. Na sednici Vlade usvojena je i Uredba o posebnim uslovima i načinu uvoza i prerade nafte i naftnih derivata, koja će stupiti na snagu 1. maja, i kojom se predviđa potpuna liberalizacija uvoza sirove nafte. Kompanije koje su registrovane za obavljanje ove delatnosti slobodno će moći da uvoze ovaj energent i da ga prerađuju u domaćim rafinerijama pod jednakim uslovima. Uvoznici nafte moraće da plate fiksnu prerađivačku cenu, koja omogućuje obnovu i modernizaciju rafinerijskih kapaciteta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.