Utvrđen predlog budžeta Skupštine Srbije

Izvor: Blic, 24.Nov.2010, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utvrđen predlog budžeta Skupštine Srbije

Skupštinski Administrativni odbor juče na sednici utvrdio je Predlog skupštinskog budžeta za 2011. godinu, kojim je predviđeno da rashodi i izdaci parlamenta za sledeću godinu budu 1,89 milijardi dinara.

Predviđeno je da se za potrebe poslanika izdvoji oko 763,6 miliona dinara, a za troškove skupštinskih stručnih službi oko 1,131 milijardi dinara.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je novinarima u Domu Narodne skupštine da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se o budžetu i razdelu koji pripada parlamentu razgovarati kada se bude usvajao Zakon o budžetu i istakla da je ovo prva

godina u kojoj se razgovara o budžetskim sredstvima koji pripadaju Skupštini.

"To je veliki korak. Finansijska samostalnost Skupštine prvi put će se realizovati 2011. godine. To je preduslov i za neke druge funkcije koje Skupština ima, pre svega nadzornu", rekla je Dejanović.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će plate poslanika biti povećane sledeće godine, Dejanović je rekla da će poslanici, koji već šest godina imaju iste plate, morati i sledeće godine da dele sudbinu građana i državnih službenika.

"Ako uopšte bude povećanja, onda će i poslanici imati jednom 3,4, drugi put 2,5 odsto, ali će se o tome tek izjasniti Administrativni odbor", rekla je Dejanović.

Ona je istakla da poslanici neće povećati plate, a da standard građana pada.

Predlog budžeta biće dostavljen Ministarstvu finansija zbog davanja mišljenja.

Predlogom skupštinskog budžeta oko 80 miliona dinara predviđeno je za televizijske prenose skupštinskih zasedanja, ali još nije bilo reči o tome ko će prenositi sednice parlamenta sledeće godine.

"Kakvi će biti televizijski prenosi i da li će biti formiran novi parlamentarni kanal, to ne znamo i ne zavisi od Administrativnog odbora, ali mi pokušavamo da rezervišemo sredstva da se ne desi da dođemo u situaciju da nemamo mogućnost prenosa sednica", rekao je predsednik Administarativnog odbora Nenad Konstantinović na sednici tog skupštinskog tela.

Na sednici je rečeno da je skupštinski budžet veći od onog koji je planiralo Ministarstvo finansija, zbog troškova organizovanja Parlamentarne skupštine OEBS u Beogradu i Regionalne konferencije parlamentarnih tela za nadzor službi bezbednosti, kao i zbog uvođenja e-parlamenta u Skupštinu.

Poslanici republičkog parlamenta završili su rad, a sednicu će nastaviti sutra razmatranjem amandmana na predlog rebalansa budžeta za 2010. godinu, koji predviđa deficit od 120 milijardi dinara. Pre toga, poslanici će razmotriti i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova odbora Skupštine Srbije koji je podnela poslanička grupa G17 plus. Od 16 sati će, kao i svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću i članovima njegovog kabineta postavljati pitanja o aktuelnim temama.

Poslanici su danas završili i pretres pet zakonskih predloga koji se odnose na potvrđivanje ugovora i garancija za razne infrastrukturne projekte.

Reč je o zajmu za izgradnju mosta Zemun-Borča i garancijama za projekte EPS-a za brojila, izgradnje koridora 10, obilaznice oko Beograda, kao i sporazumu o slobodnoj trgovini Srbije i Kazahstana.

Ugovorom o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za projekat Zemun-Borča sa pripadajućim saobraćajnicama kineska Eksport-import banka će kreditirati Srbiju sa 255 miliona američkih dolara.

Prema Ugovoru o garanciji između Srbije i Evropske investicione banke za projekat obilaznice oko Beograda, preduzeću "Putevi Srbije" će biti stavljeno na raspolaganje 40 miliona evra za izgradnju sekcije B5, od Orlovače do Avale, u dužini od 4,5 kilometara, što, između ostalog, obuhvata izgradnju pet mostova i jednog tunela.

Ugovor o garanciji između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj predviđa odobravanje preduzeću "Železnice Srbije" kredit od 100 miliona evra za sprovođenje projekta rehabilitacije pruga duž Koridora 10.

Poslanici su razmotrili i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj koja će EPS-u odobriti kredit od 40 miliona evra za uvodjenje sistema daljinskog očitavanja potrošnje električne energije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.